Spring naar content

Een online marketingstrategie is een belangrijk onderdeel van elke bedrijfsstrategie. Of je nu een start-up of een gevestigd bedrijf hebt, een goed doordachte online marketingstrategie is essentieel om je doelstellingen te bereiken. Maar wat is een online marketing strategie en hoe zet je deze het beste in? In deze blog leggen we je uit wat een strategie online marketing is, hoe je deze opstelt, welke voordelen het met zich meebrengt, en waarom Tools2Grow een goede partner is om je strategie succesvol uit te voeren.

Wat is een online marketingstrategie?

Binnen een bedrijf heb je altijd een bedrijfsstrategie. Deze bedrijfsstrategie is onder te verdelen in verschillende takken. Een van die takken is de strategie online marketing. De online marketingstrategie zijn de doelstellingen voor lange termijn en de kanalen die je hiervoor nodig hebt om deze doelstellingen te realiseren. Bij je digitale marketing strategie breng je dus in kaart wat je online wil bereiken, welke kanalen je hiervoor gaat gebruiken en waar de prioriteiten liggen voor jouw bedrijf.

Het belang van een online marketingstrategie

Maar wat is nu precies het belang van een online marketing strategie? Bij het indelen van de online marketing van jouw bedrijf sta je voor ontzettend veel keuzes. Je wilt natuurlijk wel dat de keuzes die je hier maakt de juiste zijn. Daarbij moeten de keuzes die je maakt ook nog is passen bij het imago en branding van het bedrijf. Hiervoor kan je een digitale marketing strategie toepassen. Met een strategie online marketing zorg je ervoor dat je als bedrijf duidelijk hebt welke kant je op wil en hoe je dit gaat bereiken.

Een online marketing strategie is in andere woorden dus een soort handleiding met handvaten waarmee je beslissingen kan maken. Een online marketingstrategie wordt voor verschillende doelen gebruikt. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden waar een digitale marketingstrategie voor wordt ingezet. 

  • Leadgeneratie
  • Klantbehoefte in kaart brengen
  • Contactmomenten creëren met klanten

Door de opkomst van steeds meer nieuwe kanalen en nieuwe mogelijkheden binnen deze kanalen kan het uitwerken van een online marketingstrategie best onoverzichtelijk en verwarrend zijn. Ben je op zoek naar advies om dit op de juiste manier aan te pakken? Kijk dan of online marketing advies hierbij kan helpen.

In 6 stappen naar een succesvolle marketingstrategie

Overhaast beslissingen maken of er uiteindelijk achter komen dat er dingen zijn vergeten of gemist wil je als bedrijf niet. Daarom is het belangrijk om voor je online marketingstrategie een helder plan te maken waar je altijd op terug kan vallen bij het uitvoeren van je online marketing. Om een gestructureerde strategie te krijgen kan je het volgende stappenplan volgen:

Stap 1 – Wat zijn je doelen?

In stap 1 ga je de doelstellingen opschrijven die je als bedrijf wil gaan bereiken met je online marketing strategie. Deze doelstellingen wil je zo formuleren dat je ze ook kan meten op resultaat. Hiervoor kan je de doelstellingen SMART formuleren. SMART staat voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

Door je doelstellingen via de SMART manier te formuleren kan je in samenwerking met bepaalde KPI’s je doelstellingen evalueren.

Stap 2 – Op welke doelgroep richt je?

Nu je je doelstellingen hebt geformuleerd kan je verder met stap 2. Welke doelgroep ga je als bedrijf op richten. Deze stap is heel belangrijk omdat je uiteindelijk moet gaan kijken op welke kanalen de mensen binnen jouw doelgroep actief zijn. Heb jij als bedrijf al uitgebreid uitgewerkt wie jouw doelgroep is of bijvoorbeeld een persona uitgeschreven met de eigenschappen van jouw doelgroep? Dan kan je door naar de volgende stap. Heb je nog geen helder beeld van wie jouw doelgroep is, bekijk dan hieronder het korte stappenplan voor het bepalen van een doelgroep.

Doelgroep segmenteren

Je moet als bedrijf eerst in kaart brengen wat de eigenschappen zijn van de mensen die producten of diensten afnemen. Stel jezelf de volgende vragen om je doelgroep te segmenteren:

  • Wat zijn de interesses van deze mensen?
  • Wat is de gemiddelde leeftijd?
  • Waar wonen ze?
  • In welke branche werken ze?
  • Wat is het gemiddelde inkomen?

Aan de hand van bovenstaande vragen kan je als bedrijf een beeld gaan vestigen over hoe de gemiddelde klant eruit ziet. Dan ben je er natuurlijk nog niet, want niet iedereen die binnen deze eigenschappen valt, heeft interesse in jouw product of is bereid hier geld voor te betalen.

Wie wil ervoor betalen?

Je bent als bedrijf op zoek naar mensen die geholpen willen worden door jouw product of dienst. Er moet dus een bepaalde behoefte zijn naar iets. Ook bij het bepalen van je doelgroep is het belangrijk om hier naar te kijken. In de vorige stap heb je de eigenschappen van jouw doelgroep bepaalt. Nu moet je gaan kijken wie binnen deze groep met deze eigenschappen ook die behoefte en verlang naar jouw product of dienst hebben. Als je in kaart hebt wie deze groep mensen is kan je aan de slag met een klantprofiel.

Maak jouw klantprofiel

Als bedrijf wil je bij het adverteren en het besteden van je marketing budget jezelf inleven in jouw doelgroep. Wat wil mijn doelgroep zien en waar reageren ze goed op. Je wilt jezelf dus echt inleven in de doelgroep. Om dit makkelijk te maken voor jezelf is het aanmaken van een klantprofiel een aanrader. Maak een profiel van een niet-bestaande persoon aan met alle eigenschappen van jouw doelgroep. Jouw team kan zich dan echt gaan inleven in deze persoon. Zo kan je je als bedrijf nog specifieker richten op je doelgroep.

Stap 3 – Hoe pakken je concurrenten het aan?

De online wereld zorgt ervoor dat we een stuk beter zichtbaar zijn. Maar dit geldt dus ook voor je concurrenten. Bij je online marketingstrategie is onderscheiding ten opzichte van je concurrenten een hele belangrijk punt waar je op moet letten. Neem daarom altijd een kijkje bij alle online marketing uitingen die je concurrenten doen. Doe hier zeker inspiratie van op, maar zorg wel dat je dit personaliseert en voeg daarnaast nog dingen toe die jouw concurrenten niet benoemen of tonen.

Ga naast content ook kijken naar de kanalen die ze inzetten en de zoekwoorden waar ze op adverteren en schrijven. Aan de hand hiervan kan je gaan kijken of je via dezelfde kanalen gaat concurreren of dat jouw doelgroep misschien ook nog wel op een ander kanaal actief is. Probeer hierin de sterktes en zwaktes te ontdekken van je concurrenten en hierop in te spelen met je eigen online marketingstrategie.

Stap 4 – Welke kanalen sluiten aan op je strategie?

In de vorige stap heb je al een beetje gekeken op welke kanalen jouw concurrenten zich richten. Hierdoor heb je misschien al enigszins een beeld gekregen van waar jouw doelgroep zich bevindt. Toch is het belangrijk om dit ook voor jouw specifieke doelgroep in kaart te brengen. Je gaat immers geld uitgeven om deze doelgroep te bereiken. Als je dan op het verkeerde kanaal zou adverteren of tijd erin zou steken zou dat zonde zijn.

Er zijn meerdere kanalen die je kan inzetten voor jouw digitale marketingstrategie. Zo kan je kiezen uit de volgende marketingkanalen:

  • SEO (Zoekmachine optimalisatie)
  • SEA (Zoekmachine adverteren)
  • Social Media
  • E-mail marketing

De bovenstaande kanalen zullen uitgebreider worden besproken in het hoofdstuk: Belangrijke elementen van een online marketingstrategie. Binnen deze kanalen kan nog onderscheid worden gemaakt in subkanalen. Denk bij het marketingkanaal social media aan bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Doe dus goed onderzoek wat de voordelen zijn van elk kanaal en wat de gemiddelde doelgroep is die zich bevindt op dit kanaal.

Stap 5 – Wie, wat, waar, wanneer – Maak een planning

Je hebt nu alle informatie om voor jezelf een overzichtelijk plan te maken voor je online marketing strategie. Hoe uitgebreid je deze planning maakt, verschilt natuurlijk per bedrijf. Ga je als bedrijf via meerdere kanalen te werk dan is het handig om per kanaal een korte strategie uit te schrijven.

Je hebt in beeld welke kanalen je gaat gebruiken en wie je doelgroep is. Ga nu om voor jezelf een overzicht te creëren, een contentkalender maken. Je kan dit per kanaal maken, maar je kan ook een algemeen overzicht maken van wat er die dag op welke kanalen moet gebeuren. Moet er bijvoorbeeld een Blog online dan zet je dat onder SEO of wil je een organische instagram post dan plaats je dit onder social media. Werk dit zover uit dat je zelf de tijd erbij plaatst en de eventuele kosten.

Voor de kosten moet je vooral denken aan SEA. Dit gaat natuurlijk om het adverteren. Zorg dat je je marketing budget hebt bepaald waardoor je vooraf al kan bepalen hoeveel kosten je in elke campagne kan steken.

Bekijk het voorbeeld van een online marketing strategie model hieronder en gebruik deze zeker om voor jouw bedrijf de strategie helder in beeld te krijgen.

Online marketing strategie model

 

Online marketing strategie model
Online marketing strategie model
 

 

Stap 6 – Meet en werk bij!

De online marketing wereld ontwikkelt zich ontzettend snel. Nieuwe trends komen om de hoek kijken en voorgaande trends kunnen zomaar weer verleden tijd zijn. Ook voor een online marketingstrategie is dit het geval. Een strategie voor online marketing online zetten en verder niets meer aan doen is dus geen optie. Optimaliseren en bijwerken is van groot belang. Anders maak je van jouw online marketing strategie een kortetermijnplan in plaats van een strategie voor lange termijn.

Tijdens het opstellen van de doelen ben je gaan kijken naar het SMART formuleren van de doelstellingen met daarbij horende KPI’s. Nu kan je deze KPI’s gebruiken om je doelstellingen te meten en eventueel dingen aan te passen of toe te voegen. Bekijk dus ook maandelijks de nieuwe trends die ontstaan in de online marketing wereld. Welke nieuwe kanalen zijn er geïntroduceerd? Zijn er nieuwe features op social media kanalen? En ga zo maar door.

Dé voordelen van een online marketingstrategie

Een online marketingstrategie brengt voor ieder bedrijf voordelen met zich mee. Natuurlijk verschilt dit per bedrijf, maar er zijn een aantal voordelen die vaak terugkomen. Bekijk hieronder deze voordelen om te zien waarom jouw bedrijf een digitale marketing strategie moet opstellen.

Voordeel 1 – Grenzeloos bereik

Het eerste voordeel is het grenzeloze bereik wat je hebt binnen de online marketing wereld. Tegenwoordig is bijna iedereen actief op een online kanaal en vaak zelfs meerdere. Waarbij het voor het online tijdperk lastig was om zonder heel veel kosten te maken je doelgroep te bereiken is dat nu super gemakkelijk.

Voordeel 2 – Gerichte activiteiten

Het tweede voordeel is dat naast de grote groep mensen waar je tegenwoordig op kan richten de online kanalen het ook steeds gemakkelijker maken om gericht te adverteren op jouw doelgroep. Zo kan je een specifieke groep bereiken en aanspreken die het best past bij jouw bedrijf.

Voordeel 3 – Data, data, data

Alle acties die je online uitvoert zorgen voor data. Als deze data kan je opslaan en gebruiken bij de vervolgstappen in je online marketing strategie. Hiermee kan je je activiteiten bijsturen. Uiteindelijk kan deze data zelfs vertellen welke kanalen, campagnes, teksten of e-mails het meeste opleveren en welke niet natuurlijk. Hoe langer je dus bezig bent met je digitale marketing strategie hoe meer informatie en data je voor jezelf verzameld.

Voordeel 4 – Klein budget, groot rendement

Het laatste voordeel is het rendement wat je kan halen uit een online marketingstrategie met een relatief gezien klein budget. In tegenstelling tot de grote bedragen die je moet neertellen voor een tv-reclame of een artikel in de krant kan je met zelfs een klein budget al een specifieke doelgroep aanspreken op online kanalen. Waar het bij een tv-reclame of krantenartikel nog maar de vraag is hoeveel mensen binnen je doelgroep gaat aanspreken, kan je dit online allemaal bijhouden en meten.

Belangrijke elementen van een online marketingstrategie

Een online marketingstrategie is onder te verdelen in verschillende kanalen. Zoals al eerder besproken in dit blog gaat dat om de onderwerpen: SEO, SEA, Social media en E-mail. Hieronder zal per onderwerp wat dieper in worden gegaan om wat er allemaal komt kijken bij elk kanaal. Ben je aan het uitzoeken welke kanalen het beste passen bij jouw doelgroep? Bekijk dan hieronder elk onderwerp goed om dit in kaart te brengen voor jouw bedrijf.

Vindbaarheid met SEO

Als bedrijf wil je online zichtbaar zijn. Dit kan je op meerdere manieren creëren, maar een van de belangrijkste is door middel van SEO. SEO staat voor Search Engine Optimization. Vertaald naar het Nederlands is dit zoekmachineoptimalisatie. Met SEO probeer je zonder advertenties in te zetten zo hoog mogelijk in de Google zoekresultaten te belanden om meer verkeer richting je website te trekken. SEO bestaat uit drie onderdelen die er samen voor zorgen dat je zo hoog mogelijk in de zoekresultaten belandt. Zoals in onderstaande afbeelding is te zien gaat dit om content, de technische kant van SEO en linkbuilding.

Online marketing strategie SEO

Bij het waarderen van een website en het bepalen van de zoekresultaten kijkt Google naar de 3 bovenstaande dingen. Heb jij als bedrijf deze 3 onderdelen goed op orde dan is de kans dat je goed scoort in de zoekresultaten een stuk hoger dan wanneer hier geen tijd aan wordt besteed. SEO kost geen geld maar kost daarentegen wel een hoop tijd en geen direct resultaat. Veel bedrijven kiezen er dan ook voor om hun SEO uit te besteden om tijd te besparen en het te laten uitvoeren door experts.

Doelgericht adverteren met SEA

Het tweede element wat erg belangrijk is bij een digitale marketing strategie is SEA. SEA staat voor Search Engine Advertising. Vertaald naar het Nederlands is dit zoekmachine adverteren. Als iemand een bepaald zoekwoord gebruikt komen er vaak eerst een aantal websites met gesponsord erboven. Deze websites heb dus geadverteerd op dit zoekwoord. Je adverteert dus om bij bepaalde zoekwoorden bovenaan te verschijnen. Met SEA kan je dus heel doelgericht adverteren en je doelgroep bereiken. Hiervoor moet je echter wel de juiste keuzes maken, want op elk zoekwoord dat ook maar enigszins een link heeft met jouw bedrijf gaan adverteren is niet rendabel. Maak daarom de juiste keuzes en haal alles uit je SEA-strategie. Ben je op zoek naar hulp bij het invullen van je SEA-strategie? Bekijk dan of je SEA uitbesteden een goede optie is.

Je doelgroep aanspreken via Social media

Het derde element waar je op moet letten voor een online marketing strategie is social media. Het is iets wat steeds meer groeit. Bedrijven zijn massaal naar de online kanalen getrokken en dit zorgt er ook voor dat het steeds interessanter is voor bedrijven om hierop actief te zijn. Op social media kan je zowel organische content plaatsen als adverteren. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk om te kijken waar jouw doelgroep gebruik van maakt. Tuurlijk is het leuk om mee te gaan met de trends en bijvoorbeeld korte video’s te plaatsen op TikTok, maar als jouw doelgroep zich hier niet bevindt, is dat natuurlijk zonde van de tijd. Wil jij je social media professioneel aanpakken? Ga dan je Facebook adverteren uitbesteden. Bevindt jouw doelgroep zich meer op LinkedIn? Besteed dan jouw LinkedIn marketing uit.

Herhaalaankopen creëren met e-mail

Het laatste element wat af en toe over het hoofd wordt gezien, maar wat ook superbelangrijk kan zijn voor je online marketingstrategie is je E-mailmarketing. Via e-mail kan je in contact blijven met de consumenten die bij jou een aankoop hebben gedaan. Je wilt natuurlijk als bedrijf dat deze consumenten nog een keer terugkomen om een herhaalaankoop te doen. Door middel van E-mailmarketing kan je deze mensen triggeren om deze herhaalaankoop te doen. Stuur bijvoorbeeld nieuwsbrieven met de grootste kortingen en ontwikkelingen binnen het bedrijf. Zo houdt je deze mensen betrokken.

Trends binnen een online marketingstrategie voor 2024

De online marketingwereld verandert snel. Ook mede door alle trends en ontwikkelingen die er zijn vinden er veranderingen plaats. Bij het bepalen en inzetten van een online marketingstrategie is het essentieel om hier rekening mee te houden. Om te helpen zullen hieronder 3 trends worden besproken voor het jaar 2024 die invloed kunnen gaan hebben op de online marketing strategie van jouw bedrijf. Lees ze dus goed door en bekijk of je iets moet aanpassen voor deze trends of dat je ze in je voordeel kan gaan gebruiken.

Trend 1 – Creativiteit met ChatGPT

Een van de grootste trends van de afgelopen tijd is toch wel het ontstaan van ChatGPT. ChatGPT is een tool die gebruikt maakt van een immens grote database aan bronnen, documenten etc. Met deze data kan ChatGPT gebruikt worden voor onder andere: teksten schrijven, brainstormen, onderzoeken, coderen en bestaande teksten controleren. Als je kijkt naar de belangrijke elementen binnen een online marketingstrategie die hierboven zijn besproken kan deze trend bijvoorbeeld al een hoop invloed hebben op SEO. Vaak zie je dat als 1 persoon altijd teksten schrijft voor op de website dat de zinsbouw en het woordgebruik vaak hetzelfde is. Een tool zoals ChatGPT kan worden ingezet om creativiteit te creëren in dit soort teksten. Vraag de tool bijvoorbeeld gewoon is wat je nog meer kan vertellen over een bepaald onderwerp en er komen zo verschillende ideeën uit waar je zelf nooit op was gekomen.

Trend 2 – Overtuig in het kort

De tweede trend die invloed kan hebben op een strategie voor online marketing is het steeds populairder worden van korte content. Je wil als adverteerder natuurlijk zo veel mogelijk informatie meegeven als je adverteert. Vroeger kon je een advertentie nog best lang maken, maar de spanningsboog is met de jaren steeds korter geworden. Ook met de komst van TikTok is dit nog meer versterkt. Als bedrijf moet je dus proberen om op een originele manier en in het kort mensen te overtuigen van jouw product of dienst. Zeker voor het element social media is dit een belangrijke ontwikkeling die je mee moet nemen in het bepalen van je strategie.

Trend 3 – Duurzaamheid is de toekomst

De laatste trend die belangrijk is voor je online marketingstrategie is het begrip duurzaamheid. Het is iets waar we allemaal mee te maken hebben en dus ook allemaal rekening mee moeten houden. Voor je online marketing strategie heeft het direct geen gevolgen omdat het natuurlijk allemaal online plaatsvindt. Wel is het belangrijk om de activiteiten/veranderingen die jouw bedrijf heeft gedaan om meer bezig te zijn met duurzaamheid naar buiten te communiceren via je online marketingstrategie. Naast dat het begrip duurzaamheid steeds groter wordt vinden mensen het ook steeds belangrijker bij het doen van een aankoop. Door je acties op gebied van duurzaamheid te delen kan dit dus een overtuigende factor zijn.

De strategie expertise van Tools2Grow voor jou online marketingstrategie

Een online marketingstrategie is best wel complex en kan een hoop tijd kosten. Wil jij voor jouw bedrijf het ultieme halen uit de online marketingstrategie? Tools2Grow kan helpen om de doelstellingen te behalen van jouw bedrijf. Binnen Tools2Grow werken per kanaal specialisten die samen tot een succesvolle online marketingstrategie kunnen komen. Interesse? Neem dan contact op met Tools2Grow.

Interessante artikelen voor jouw business

Bekijk ook deze blogs

Sorry, we konden geen berichten vinden. Probeer andere zoekterm(en).

Joris spart graag met
je verder over vette ideeën.

Ik wil jou, jouw organisatie en jouw klant eerst goed begrijpen. Tijd voor koffie dus.