B2B Campagne

  • 10+ jaar online marketing ervaring
  • 9.6 als beoordeling door klanten
  • Meer dan 82 succesvolle projecten

B2B Campagne

Een effectieve B2B-campagne is essentieel voor het succes van elk bedrijf dat zich richt op andere bedrijven als klanten. Maar hoe zet je een echt effectieve b2b campagne op? In dit artikel nemen we je mee door een stapsgewijs plan om een krachtige B2B-campagne op te zetten. Zo haalt jouw bedrijf ook snel de beste resultaten!

 

Stappenplan - Zo zet jij de beste B2B campagne op!

Het opzetten van een sterke B2B campagne vergt wat tijd en inzicht. Wil jij een goede B2B campagne opzetten, maar weet je niet hoe je dit het beste aan kunt pakken? Volgen dan het volgende stappenplan.

Stap 1: Voorkom de meest gemaakte fouten

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor het opzetten van een b2b campagne. Het is dan ook erg belangrijk om van tevoren op de hoogte te zijn van de meest gemaakte fouten, zodat deze voorkomen kunnen worden. 

De grootste fout die vaak gemaakt wordt in B2B-campagnes is het communiceren vanuit het perspectief van het product of de organisatie, in plaats vanuit de behoeften en interesses van de doelgroep. Een goed product verkoopt zichzelf niet automatisch. Het is cruciaal om eerst te bepalen wie je doelgroep is. Dit begint met het begrijpen van hun behoeften, uitdagingen en hoe jouw product of dienst hen kan helpen. Zorg er dus voor dat je eerst je doelgroep bepaalt, voordat je aan de slag gaat met je campagne. 

Stap 2: Maak persona’s(DMU)

Het creëren van persona's binnen de Decision Making Unit (DMU) is een belangrijke stap in het proces. Persona's helpen om de communicatie- en marketingstrategieën af te stemmen op de specifieke behoeften en voorkeuren van verschillende leden binnen de DMU.

Wat is een DMU?

Een DMU is de groep mensen binnen een organisatie die betrokken zijn bij het beslissingsproces voor aankopen. Deze groep kan variëren van directeuren tot eindgebruikers, afhankelijk van de structuur en de grootte van de organisatie.

Hoe maak je persona’s binnen die DMU?

Om persona's te maken, begin je met het verzamelen van informatie over de DMU-leden. Dit omvat hun rol in de organisatie, hun invloed in het beslissingsproces, hun doelen en uitdagingen, en hun voorkeuren in communicatie. Visuele representaties, zoals grafieken of schema's, kunnen nuttig zijn om de DMU en de relaties tussen de leden inzichtelijk te maken. 

Stap 3: Bepaal de strategie en doelstellingen van de campagne

Vervolgens is het tijd om de strategie en de doelstellingen van je campagne te bepalen. Bij het bepalen van de strategie en doelstelling van je campagne is het belangrijk om te weten dat er gemiddeld zeven contactmomenten nodig zijn voor een B2B-verkoop. Dit betekent dat je meerdere interacties met potentiële klanten moet plannen om vertrouwen op te bouwen en hun interesse te wekken. 

b2b campagne

Stap 4: Bepaal welke kanalen ingezet kunnen worden

Bij het kiezen van de juiste kanalen voor je B2B-campagne, is het belangrijk om te overwegen waar je doelgroep zich het meest bevindt en welke kanalen het meest effectief zijn om hen te bereiken. Er kunnen verschillende kanalen ingezet worden, waaronder een doelgerichte website, SEO, Google Ads of Linkedin.

Doelgerichte website

Je website dient als het centrale punt van je online aanwezigheid. Voor goede resultaten kun je dus het beste een website op maat laten maken. Zorg ervoor dat deze geoptimaliseerd is voor conversie, met een duidelijke waardepropositie, gebruiksvriendelijke navigatie, en sterke call-to-actions. Implementeer ook landingspagina's die specifiek gericht zijn op verschillende segmenten van je doelgroep.

SEO

SEO is cruciaal om je website zichtbaar te maken in de zoekresultaten van Google. Focus op het optimaliseren van je site voor relevante zoekwoorden, het verbeteren van de laadsnelheid van de site, en het creëren van waardevolle content die aansluit bij de zoekintentie van je doelgroep.

Google Ads

Google Ads biedt de mogelijkheid om snel zichtbaarheid te krijgen bij je doelgroep. Gebruik gerichte zoekwoorden, maak overtuigende advertentieteksten en zet landingspagina's in die aansluiten bij de verwachtingen van de gebruiker na het klikken op je advertentie.

LinkedIn

LinkedIn is bijzonder effectief voor B2B-marketing. Gebruik dit platform voor het delen van relevante content, het aangaan van connecties met sleutelfiguren in de industrie, en het inzetten van gerichte advertenties.

Stap 5: Maak een B2B marketing content kalender

Een content kalender helpt je om consistent en doelgericht content te publiceren over verschillende kanalen. Je doet er dan ook goed aan om een gedetailleerd meermaandenplan te maken waarin je beschrijft welke content geplaatst moet worden en wanneer. 

Inspiratie nodig? Download hier onze b2b content kalender voor 2024

b2b campagne

Stap 6: Start met het implementeren van de strategie op het eerste gekozen kanaal

Begin met het implementeren van je strategie op het kanaal dat waarschijnlijk het meest effectief zal zijn. Onze ervaring wijst uit dat dit in veel gevallen LinkedIn is, vanwege de mogelijkheid tot gericht adverteren en het opbouwen van waardevolle zakelijke netwerken. Maar hoe start je nu precies met LinkedIn? Daar kunnen wij bij helpen! Bij Tools2grow kun je namelijk je LinkedIn marketing uitbesteden.

Stap 7: KPI’s; meet het succes van je B2B campagne

Het meten van de effectiviteit van je campagne is essentieel. Gebruik tools zoals Leadfeeder en Lead Info om te zien welke organisaties je website bezoeken. Monitor maandelijks het aantal Sales Qualified Leads (SQL's) en analyseer de kwaliteit en bron van deze leads. Zo kun je effectief het succes van je b2b campagne meten.

Stap 8: Zorg dat je waardevolle informatie vanuit jouw salesteam krijgt

Tot slot is het ook belangrijk dat je sales-team waardevolle informatie deelt. De interactie tussen marketing en sales is cruciaal in B2B-marketing. Stel maandelijks vragen aan je salesteam over het aantal en de kwaliteit van de gesproken leads. Vraag ook aan je sales team om na te gaan via welk kanaal de leads voor het eerst met je bedrijf in contact zijn gekomen. Dit helpt namelijk om de effectiviteit van elk kanaal te meten.

Tips voor de beste B2B campagne in 2024!

Ook in 2024 zullen b2b campagnes erg belangrijk zijn en blijven. Naar verwachting zal AI hier echter een steeds grotere rol in gaan spelen. Het zal de B2B marketing naar een hoger niveau tillen door verbeterde personalisatie, efficiëntie, en inzichtelijke data-analyses, wat bedrijven helpt beter te presteren in een steeds competitievere markt. Om ook in 2024 een succesvolle b2b-campagne op te zetten, kun je de volgende tips volgen!

Gebruik AI voor gegevensanalyse

Implementeer AI-gedreven tools voor het verzamelen en analyseren van gegevens. Deze tools kunnen inzichten bieden in klantgedrag, markttrends, en de effectiviteit van marketingcampagnes. Gebruik deze inzichten om je marketingstrategieën aan te passen en te optimaliseren.

Zet AI in voor gepersonaliseerde content

Gebruik AI om gepersonaliseerde content te creëren die aansluit bij de interesses en behoeften van individuele klanten. Dit kan variëren van gepersonaliseerde e-mails tot aanbevolen producten op je website.

Blijf op de hoogte van de laatste AI trends

Blijf tot slot ook vooral goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in AI en hoe deze toegepast kunnen worden in marketing. De technologie ontwikkelt zich snel en wat vandaag innovatief is, kan morgen weer anders zijn.

Hulp nodig bij je B2B campagne? Tools2Grow staat voor je klaar!

Wil jij ook graag een effectieve b2b campagne opzetten, maar kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Wij staan voor je klaar! Wij bij Tools2grow weten alles over b2b marketing en helpen jou bij het opzetten en uitvoeren van de beste campagne. Meer weten? Neem contact met ons op!

 

Veelgestelde vragen

B2B-campagnes richten zich meer op het opbouwen van relaties en het bieden van gedetailleerde informatie over producten of diensten. Ze zijn vaak meer gericht op het genereren van leads en het bevorderen van lange-termijn engagementen, terwijl B2C-campagnes meer gericht zijn op directe verkoop en emotionele betrokkenheid.

Contentmarketing is cruciaal in B2B-campagnes. Het biedt waardevolle informatie aan potentiële klanten, positioneert het bedrijf als een expert in zijn vakgebied en helpt bij het opbouwen van vertrouwen en autoriteit.

Uitdagingen kunnen zijn: het identificeren van de juiste besluitvormers binnen een bedrijf, het creëren van content die aansluit bij de behoeften van een specifieke doelgroep, en het meten van de effectiviteit van de campagne in termen van ROI en leadkwaliteit.

Benieuwd naar onze ideeën voor jouw bedrijf?

Share this story: