Customer Journey Fases

 • 10+ jaar online marketing ervaring
 • 9.6 als beoordeling door klanten
 • Meer dan 82 succesvolle projecten

Definitie van de customer journey

De customer journey, ook bekend als de "klantreis" in het Nederlands, beschrijft het traject dat een klant doorloopt vanaf het allereerste bewustwording moment van een behoefte of verlangen, tot het daadwerkelijk doen van een aankoop en zelfs de ervaringen ná die aankoop. Deze klantreis kan worden opgedeeld in verschillende fasen, waaronder bewustwording, overweging, besluitvorming en loyaliteit. Dit wordt in totaliteit de customer journey fases genoemd. 

 

Belang van het begrijpen van de customer journey en de fases

Het inzichtelijk hebben van de customer journey en de fases is cruciaal voor bedrijven in deze competitieve markt. Door de verschillende touchpoints en emoties van de klant tijdens deze reis te begrijpen, kunnen bedrijven:

 1. Gerichte marketingstrategieën ontwikkelen: Het stelt bedrijven in staat om op het juiste moment met de juiste boodschap aanwezig te zijn, wat de kans op conversie verhoogt. Meer weten over marketing strategiën ontwikkelen? Kijk dan eens verder op onze online marketing advies pagina.

 2. Klantervaring optimaliseren: Wanneer bedrijven weten waar de klant zich bevindt in zijn reis en welke behoeften hij heeft, kunnen zij hun aanbod en communicatie hierop afstemmen.

 3. Loyaliteit bevorderen: Door de customer journey ook ná de aankoop te blijven volgen en ondersteunen, kunnen bedrijven klantloyaliteit bevorderen en herhaalaankopen stimuleren.

Kortom, de customer journey biedt waardevolle inzichten die bedrijven kunnen gebruiken om hun aanbod te verfijnen, hun communicatie te verbeteren en uiteindelijk hun winstgevendheid te verhogen.

 

De vijf belangrijkste fases van de customer journey:

De customer journey kent 5 fases die essentieel zijn voor een optimale klantreis. Deze fases vertegenwoordigen elk een specifiek moment of touchpoint in de relatie tussen klant en merk. Het begint bij de eerste kennismaking en eindigt bij het moment dat de klant een trouwe ambassadeur van het merk wordt. Door elk van deze fases te begrijpen en te optimaliseren, kunnen bedrijven een diepere connectie opbouwen met hun klanten, wat leidt tot meer loyaliteit en hogere conversies. Het is dan ook van groot belang voor bedrijven om deze reis in kaart te brengen en strategieën te ontwikkelen die inspelen op de behoeften en wensen van de klant in elke fase. In de volgende paragrafen zullen we dieper ingaan op elk van deze cruciale stappen in de customer journey.

 

1. Bewustzijnsfase

In deze initiële fase wordt de klant zich bewust van een bepaald probleem of behoefte. Als bedrijf is het jouw taak om deze potentiële klanten te helpen dit probleem te herkennen.

 • Het probleem herkennen: Als merk kun je inspelen op deze fase door educatieve content te delen die de klant helpt het probleem te identificeren. Dit kan bijvoorbeeld met blogposts, infographics of video's die gemeenschappelijke problemen belichten die jouw product of dienst kan oplossen. Dit kan via verschillende campagnes verlopen zoals een SEA campagne.

 • Beginnen met onderzoek: Zodra een klant het probleem erkent, zoekt hij naar informatie. Hier kun je als merk een rol spelen door betrouwbare, gemakkelijk te begrijpen bronnen en informatie te bieden. Denk aan gedetailleerde handleidingen, FAQ-secties of klantbeoordelingen die vragen beantwoorden en zorgen wegnemen.

 

2. Overwegingsfase

Gedurende deze customer journey fase heeft de klant de oplossingsmogelijkheden op een rijtje gezet en overweegt hij welke het beste bij zijn behoeften past.

 • Opties vergelijken: Klanten streven ernaar om de beste oplossing voor hun probleem te vinden, zowel qua kwaliteit als prijs. Als bedrijf kun je hierop inspelen door transparant te zijn over je producten of diensten. Zorg ervoor dat klanten gemakkelijk specificaties, prijzen en andere belangrijke informatie kunnen vinden op de landingspagina’s of productpagina’s. Door een goede SEO strategie te hebben kan je hier de klant gaan overtuigen. Bovendien kunnen klantgetuigenissen, case studies en vergelijkende gidsen vertrouwen wekken en laten zien waarom jouw aanbod superieur is aan dat van concurrenten.
 • Beoordelingen en aanbevelingen: Het is een bekend fenomeen dat consumenten vertrouwen op de meningen van anderen bij het nemen van aankoopbeslissingen. Dit vertrouwen komt vaak voort uit het feit dat eerdere klanten geen direct belang hebben bij het succes van een product of dienst, waardoor hun feedback als authentiek wordt beschouwd. Daarom is het cruciaal voor bedrijven om te streven naar positieve feedback en deze zichtbaar te maken voor potentiële klanten. Hier zijn enkele stappen om positieve beoordelingen te stimuleren:
  • Bied Uitmuntende Service: De basis voor positieve feedback is een geweldige klantervaring. Zorg dat je product of dienst voldoet aan de verwachtingen, of deze zelfs overtreft.
  • Vraag Actief om Feedback: Moedig tevreden klanten aan om hun ervaringen te delen. Dit kan bijvoorbeeld na een aankoop via een e-mail, of door een review-sectie op je website.
  • Wees Responsief: Reageer op alle beoordelingen, zowel positief als negatief. Dank klanten voor hun positieve feedback en adresseer negatieve opmerkingen op een constructieve manier.
  • Stimuleer Reviews met Incentives: Overweeg het aanbieden van kortingen of andere incentives voor klanten die een beoordeling achterlaten. Hierdoor voelen ze zich gewaardeerd en zijn ze mogelijk eerder geneigd hun ervaringen te delen.
  • Wees Transparant: Als er een probleem optreedt, erken dit dan en geef aan hoe je het aanpakt. Klanten waarderen eerlijkheid en transparantie, en het kan een negatieve ervaring ombuigen naar een positieve.
  • Maak Gebruik van Testimonials: Naast traditionele beoordelingen, kan het delen van uitgebreidere klantgetuigenissen op je website of in marketingmateriaal potentiële klanten overtuigen van de kwaliteit van je product of dienst.

Tijdens deze twee customer journey fases is het van cruciaal belang dat bedrijven een naadloze en informatieve ervaring bieden. Het gebruik van gedetailleerde content, ondersteund door visuele hulpmiddelen en testimonials, kan potentiële klanten over de streep trekken en hen begeleiden in hun klantreis naar een aankoopbeslissing.

 

3. Beslissingsfase

Dit is een cruciale fase in de customer journey, waarbij de klant alle verzamelde informatie weegt en beslist welk product of dienst hij gaat aanschaffen.

De beste optie kiezen: Om ervoor te zorgen dat de klant voor jou kiest, is het essentieel om enkele stappen te volgen:

 1. Benadruk USP's (Unique Selling Points): Maak duidelijk wat jouw product of dienst onderscheidt van de concurrentie. Dit kan kwaliteit, prijs, klantenservice of een unieke feature zijn.
 2. Toon Sociaal Bewijs: Laat beoordelingen, testimonials en case studies zien. Authentieke klantfeedback kan de doorslag geven.
 3. Bied Promoties of Kortingen: Tijdelijke aanbiedingen of bundels kunnen de klant over de streep trekken om voor jouw product te kiezen.

Verzeker een Sterke Online Aanwezigheid: Optimaliseer je website en sociale media kanalen. Dit versterkt de betrouwbaarheid en professionaliteit van jouw merk.

 

4. Aankoopfase

Zodra de klant heeft besloten om een aankoop te doen, wordt het jouw verantwoordelijkheid om het aankoopproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Het product of de dienst aanschaffen: Om een vlekkeloze aankoopervaring te garanderen, houd je rekening met het volgende:

  1. Optimaliseer de Checkout: Verminder het aantal stappen in het aankoopproces. Een eenvoudige, snelle checkout kan winkelwagenverlating verminderen.
  2. Bied Meerdere Betalingsmogelijkheden: Geef klanten de vrijheid om te kiezen hoe ze willen betalen.
  3. Verstrek Duidelijke Informatie: Zorg dat verzendkosten, levertijden en retourbeleid duidelijk worden gecommuniceerd.
  4. Bied Ondersteuning: Stel een live chat of klantenservice beschikbaar voor vragen of problemen tijdens het aankoopproces.

Beveiliging: Zorg dat de website beveiligd is en klantgegevens veilig worden opgeslagen. Een SSL-certificaat (aangegeven door 'https' in de URL) kan klanten geruststellen.

 

5. Nazorgfase: De sleutel tot duurzame klantrelaties

Na de aankoop eindigt de complete customer journey fase niet. In feite begint een nieuwe reis: de nazorgfase. Dit is de periode na aankoop waarin klanten ervaren hoe een merk of bedrijf hen behandelt nu ze officieel klant zijn.

Waarom is nazorg zo cruciaal?

Eenvoudig gezegd: nazorg bouwt vertrouwen op. Het toont klanten dat een bedrijf geeft om hun ervaring, zelfs na de verkoop. Goede nazorg kan het verschil maken tussen een eenmalige aankoop en een levenslange klant.

Tips voor een effectieve nazorg

 1. Bied uitstekende klantenservice: Zorg ervoor dat klanten gemakkelijk contact kunnen opnemen en snel antwoorden krijgen op hun vragen.
 2. Vraag om feedback: En nog belangrijker, luister ernaar! Gebruik klantfeedback om uw producten of diensten te verbeteren.
 3. Bied loyaliteitsprogramma's aan: Beloon klanten die bij je terugkomen. Dit kan in de vorm zijn van kortingen, cadeaus of andere incentives.

 

Hoe bedrijven kunnen inspelen op elke fase

Aangepaste marketingstrategieën:
Elke fase van de customer journey heeft zijn eigen kenmerken en vereist daarom een specifieke marketingbenadering:

 1. Bewustzijnsfase: Focus op content marketing zoals blogs, webinars en educatieve video's om de klant bewust te maken van hun behoeften of problemen. Gebruik SEO-strategieën om organisch verkeer naar je website te trekken.
 2. Overwegingsfase: Bied diepgaande informatie over jouw producten of diensten, zoals gedetailleerde handleidingen, vergelijkingen met concurrenten en klantreviews. E-mail marketing kan ook effectief zijn om potentiële klanten op de hoogte te houden.
 3. Beslissingsfase: Gerichte advertenties, retargeting campagnes en exclusieve aanbiedingen kunnen klanten overtuigen om de definitieve stap te zetten. Overtuig met testimonials en case studies.
 4. Aankoopfase: Zorg voor een geoptimaliseerde en gebruiksvriendelijke webshop. Bied promoties zoals gratis verzending of kortingen voor eerste aankopen om de conversieratio te verhogen.
 5. Nazorg: Na de aankoop focus je op klantretentie. Dit kan met follow-up e-mails, loyaliteitsprogramma's en aanbiedingen voor heraankopen.

Klantfeedback en aanpassing:
Feedback is de ruggengraat van continue verbetering:

 1. Verzamelen: Gebruik online enquêtes, feedbackformulieren op je website of directe e-mails om meningen van klanten te verzamelen. Social media monitoring kan ook waardevolle inzichten bieden.
 2. Analyseren: Verzamel alle feedback en categoriseer deze op basis van veelvoorkomende thema's of problemen.
 3. Implementeren: Voer veranderingen door op basis van de ontvangen feedback. Dit kan variëren van het aanpassen van je product tot het verbeteren van je klantenservice.
 4. Communiceren: Laat klanten weten dat hun feedback gewaardeerd wordt en dat er actie op is ondernomen. Dit bouwt vertrouwen en loyaliteit op.

 

Conclusie

De complete customer journey fase is niet alleen een reeks stappen die een klant doorloopt, maar ook een kans voor bedrijven om een blijvende indruk achter te laten. Door de specifieke behoeften en verwachtingen van klanten in elke fase te herkennen en hierop in te spelen, kunnen bedrijven de klanttevredenheid verhogen, de loyaliteit versterken en uiteindelijk hun winst vergroten.

 

Customer journey fases - Tools2Grow

In de complexe wereld van digitale marketing is het essentieel voor bedrijven om elke stap van de customer journey te begrijpen en te optimaliseren. Van bewustwording tot aankoop en loyaliteit, elke customer journey fase vraagt om een specifieke aanpak en strategie. Tools2Grow, als vooraanstaande online marketing organisatie, herkent de unieke uitdagingen van elk bedrijf in deze reis. Met een combinatie van ervaring, innovatieve technieken en een klantgerichte aanpak, nemen wij de verantwoordelijkheid om de volledige customer journey fase voor ondernemers uit handen te nemen. Zo kunnen bedrijven zich richten op wat ze het beste doen, terwijl Tools2Grow zorgt voor een gestroomlijnde en effectieve klantreis. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!

 

Veel gestelde vragen 

Het doel is om beter in te spelen op de behoeften en verwachtingen van de klant in elke fase van hun reis.

Er zijn vijf belangrijke fases: Bewustzijn, Overweging, Beslissing, Aankoop en Nazorg.

In de overwegingsfase overweegt de klant verschillende opties, terwijl in de beslissingsfase de klant een definitieve keuze maakt.

U kunt enquêtes, feedbackformulieren en directe communicatiekanalen zoals e-mail en sociale media gebruiken.

Gebruik klantfeedback, verkoopgegevens en webanalyses om een duidelijk beeld te krijgen van hoe klanten met uw merk omgaan.

Focus op persoonlijke aandacht en uitstekende klantenservice. Kleine bedrijven hebben vaak het voordeel van meer directe relaties met klanten.

Dit varieert per industrie en product. Voor sommige aankopen, zoals impulsieve aankopen, kan het kort zijn. Voor anderen, zoals grote investeringen, kan het maanden of zelfs jaren duren.

Benieuwd naar onze ideeën voor jouw bedrijf?

Share this story: