4C-model

  • 10+ jaar online marketing ervaring
  • 9.6 als beoordeling door klanten
  • Meer dan 82 succesvolle projecten

Wat is het 4C-model?

Het 4C-model is een alternatief voor het traditionele 4P-model (Product, Prijs, Plaats, Promotie). Het verschil het het 4P-model is dat het 4C-model de nadruk meer legt op de behoefte en wensen van de klant in plaats van puur productgericht te zijn. De 4C's staan voor Customer solution, Customer costs, Convenience en Communication.

Het 4C-model is ontwikkeld als reactie op de veranderende markt en de groeiende behoefte aan klantgerichtheid. Tegenwoordig wordt het steeds populairder onder marketeers. Dit omdat bedrijven steeds meer inzien dat de klant centraal moet staan in de marketingstrategie. Op die manier kunnen bedrijven namelijk meer waarde creëren voor de klant en zo een betere klantervaring bieden.

Wanneer gebruik je het 4C-model?

Het 4C-model wordt met name veel gebruikt in de markt die zich richt op waarde voor de klant. Heeft jouw bedrijf een sterke focus op het begrijpen van de behoefte van de klant? Dan is het 4c-model waarschijnlijk erg effectief in jullie marketingstrategie. Het focust dan ook veel op het ontzorgen van de klant. Bij Tools2Grow zijn we hier ook veel mee bezig door online marketing, zoals facebook adverteren, over te nemen van onze klanten. 

Door de 4C's toe te passen, kunnen bedrijven zich onderscheiden van hun concurrentie en de klantervaring verbeteren. Het model helpt bedrijven om te anticiperen op de veranderende behoeften van de klant en hierop in te spelen.

Vier Focuspunten van het 4C-model

Het 4C-model bestaat uit vier focuspunten die bedrijven kunnen helpen bij het creëren van waarde voor de klant, namelijk Customer solution, Customer costs, Convenience en Communication. Hieronder gaan we hier nog even wat dieper op in.

Customer solution

Bij customer solution draait het om het begrijpen van de behoeften en problemen van de klant en het bieden van oplossingen die deze behoeften vervullen.Het is belangrijk dat bedrijven zich richten op probleemoplossing van klanten. Zo kun je als bedrijf echt van waarde zijn. Deze problemen kunnen opgelost worden door het aanbieden van bepaalde diensten of innovatieve producten. Door zo specifiek mogelijk in te spelen op de behoefte van de klant kun je je als bedrijf onderscheiden en zo klantloyaliteit opbouwen. 

Bij Tools2Grow wordt customer solution bijvoorbeeld toegepast door het aanbieden van verschillende online marketing diensten, zoals SEO, om zo de online vindbaarheid van de klant te verbeteren. Dit lost dus voor de klant het probleem op dat zij online slecht vindbaar zijn. 

Customer costs

Customer costs heeft betrekking op de kosten die klanten moeten maken om gebruik te maken van het product of de dienst. Deze moeten voor de klant altijd zo laag mogelijk zijn. Als bedrijf kun je hierop inspelen door verschillende prijsstrategieën te hanteren die de betaalbaarheid bevorderen. Daarnaast kun je de efficiëntie en het gemak voor de klant verhogen en zo de waarde vergroten. 

Een voorbeeld van het Customer costs principe in actie is wanneer een online supermarkt gratis bezorging aanbiedt bij bestellingen boven een bepaald bedrag. Dit minimaliseert de kosten voor de klant en maakt het makkelijker om online boodschappen te doen, wat resulteert in een positieve klantbeleving.

Convenience

Daarnaast is ook convenience een erg belangrijk onderdeel van een marketingstrategie. Gemak speelt namelijk een belangrijke rol in de klanttevredenheid. Als bedrijf doe je er dan ook goed aan om zo veel mogelijk gemak te bieden aan de klant. 

Een voorbeeld van convenience toepassen als bedrijf is het zorgen voor een gebruiksvriendelijke website. Tools2Grow kan jouw bedrijf helpen een website op maat te maken die zo gemakkelijk mogelijk is voor jouw klanten om te gebruiken. Zo kun je je klanttevredenheid verhogen en zo een concurrentievoordeel behalen. 

Communication

Tot slot is ook effectieve communicatie een essentieel onderdeel voor succesvolle marketing. Bedrijven moeten duidelijk, relevant en boeiend communiceren met hun klanten, zowel online als offline. Door de juiste boodschap op het juiste moment over te brengen kun je de betrokkenheid van je klanten vergroten en zo je merkimago versterken.

Een effectieve manier om goed met je klanten te blijven communiceren is bijvoorbeeld door de lijntjes kort te houden en hen regelmatig op de hoogte te houden middels een nieuwsbrief. Daarnaast is het ook altijd belangrijk om goed te luisteren naar de behoeften van je klanten. Zo kun je een sterke band met je klanten opbouwen. 

Hoe gebruikt Tools2Grow het 4C-model?

Bij Tools2Grow passen we het 4C-model ook voortdurend toe, zowel voor onszelf als voor onze klanten. Heb jij hulp nodig bij jouw marketingstrategie en de toepassing van het 4c-model voor jouw bedrijf?

Neem dan snel contact met ons op! 

Benieuwd naar onze ideeën voor jouw bedrijf?

Share this story: