LinkedIn B2B strategie

 • 10+ jaar online marketing ervaring
 • 9.6 als beoordeling door klanten
 • Meer dan 82 succesvolle projecten

LinkedIn, het bekendste en meest succesvolle online platform voor de B2B-markt, biedt veel mogelijkheden voor bedrijven. Helaas weten veel bedrijven niet hoe en wanneer ze LinkedIn juist moeten inzetten voor meer bekendheid en betrokkenheid tot het bedrijf. De stap van het simpelweg “aanwezig” zijn naar een succesvolle B2B strategie is cruciaal voor bedrijven die hun impact willen maximaliseren. Wij bij Tools2Grow helpen je graag bij het ontwikkelen van een goede LinkedIn B2B strategie die past bij jouw bedrijf. Benieuwd naar alle informatie? Lees dan snel verder.

Wat is LinkedIn B2B strategie?

Voordat we het gaan hebben over welke LinkedIn B2B strategie jouw bedrijf het beste kan inzetten, moeten we helder hebben wat een LinkedIn B2B strategie betekent. Een LinkedIn B2B strategie is de planning en uitvoering van marketingactiviteiten op LinkedIn, gefocust op de B2B-doelstellingen van een bedrijf. In deze strategie neem je verschillende zaken van LinkedIn mee zoals je persoonlijke LinkedInprofiel, de pagina van je bedrijf, de content van je LinkedIn en, niet te missen, de interactie met andere LinkedIn-gebruikers. Bij deze uitingen is het belangrijk dat ze allemaal hetzelfde gevoel en boodschap uitstralen. Denk hierbij aan dezelfde huisstijl en kernwaarden die je overal ziet terugkomen. Verder omvat de LinkedIn B2B strategie het gebruik van LinkedIn’s tools en functies voor bouwen van merkbewustzijn, het genereren van leads, en het ondersteunen van zakelijke connecties. 

In tegenstelling tot andere platforms, is LinkedIn ideaal voor B2B doeleinden omdat LinkedIn gefocust is op een zakelijk ingestelde doelgroep. Daarnaast biedt LinkedIn functies aan als LinkedIn Ads, InMail en Sales Navigator. Bedrijven kunnen ook andere marketingstrategieën overwegen zoals Facebook adverteren uitbesteden, om de online zichtbaarheid te vergroten maar is vaak lang niet zo effectief voor leadgeneratie als LinkedIn. 

Waarom is een LinkedIn B2B strategie nodig? 

LinkedIn voor B2B kan heel effectief zijn, mits je weet wat je moet doen. Wanneer een bedrijf lukraak maar wat doet met hoop van zege, is dit vaak gedoemd te mislukken. Een LinkedIn B2B strategie kan je helpen bij het bepalen van je doelen en het halen van deze. Door aan de hand van een plan te werk te gaan, kan je altijd terugvallen op iets wanneer je het even niet meer weet. Door een strategie kan je als bedrijf makkelijker de juiste doelgroep bereiken en identificeren. Daarnaast helpt een LinkedIn B2B strategie bij het opbouwen van merkbekendheid en het stimuleren van betrokkenheid. Verschillende statistieken van de ROI van bedrijven ondersteunen het succes van LinkedIn. Ook zeggen 40% van alle B2B marketeers dat LinkedIn het meest effectieve kanaal is voor hoge kwaliteit leads. Als dit nog niet genoeg redenen zijn om LinkedIn te gebruiken in de B2B-markt is het ook leuk om te weten dat het adverteren op LinkedIn een stukje goedkoper is dan bij Google Adwords. Dit benadrukt het potentieel van LinkedIn om een sterk en goed kanaal te zijn voor B2B communicatie en leadgeneratie. Ook SEA uitbesteden doe je bij Tools2Grow. 

Een LinkedIn B2B strategie voor jouw bedrijf

Voordat je een LinkedIn B2B strategie gaat inzetten, is het belangrijk om verschillende dingen te onderzoeken. Denk hierbij aan het identificeren van de doelgroep en het creëren van Buyer Persona’s. Alleen wanneer je een goed beeld hebt van je doelgroep kun je een goede LinkedIn B2B strategie ontwikkelen. Door goed onderzoek te doen kom je erachter of jouw ideale doelgroep wel of niet actief is op LinkedIn. Wanneer dit namelijk niet het geval blijkt te zijn, is een keuze voor een ander platform logischer. De volgende stappen kan jij ondernemen om een goede LinkedIn B2B strategie te ontwikkelen: 

 • Doelgroeponderzoek: Begin met het definiëren van wie je ideale klanten zijn. Ga met een team rond te tafel zitten en kijk met z’n allen naar de soorten industrieën, bedrijfsgroottes, functietitels, geografische locaties, etc. 
 • Buyer Persona’s maken: Een beeld van je ideale klant? Schets dan een buyer persona’s van deze ideale klant. Dit helpt bij het personaliseren van je content waardoor je beter aansluit bij de behoeften en pijnpunten van de doelgroep. 
 • Merkconsistentie: De doelgroep moet weten wie jij bent en waar je voor staat. Je LinkedIn pagina moet er dus goed uitzien waarop de visuele identiteit en de waarden van je merk zichtbaar zijn. Denk hierbij aan logo’s, banners, kleuren en tone-of-voice. 
 • Bedrijfspagina optimaliseren: De laatste stap die jij kan ondernemen is door de bedrijfspagina te optimaliseren en te professionaliseren. Denk hierbij aan een duidelijke beschrijving van het bedrijf, specialisaties, content die waarde biedt aan je klanten en eventuele geslaagde resultaten. 

Met deze tips zet jij succesvol een LinkedIn B2B strategie op

Na het volgen van de bovenstaande stappen, ben jij klaar om een LinkedIn B2B strategie op te stellen. Om je nog iets verder te helpen hebben wij van Tools2Grow nog een paar tips voor je zodat jij er zeker van bent dat jouw LinkedIn B2B strategie succesvol zal zijn. Hieronder lees je 6 tips die je niet mag vergeten bij het opzetten van jouw LinkedIn B2B strategie: 

Gebruik tools en functies zoals LinkedIn Ads, LinkedIn Analytics, en LinkedIn Sales Navigator

 • LinkedIn Ads: Met LinkedIn Ads kun je zeer gericht adverteren op basis van functies, industrie, bedrijfsgrootte, en meer. Hierdoor kan je de advertenties precies richten op de professionals die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in jouw product. Handig toch? 
 • LinkedIn Analytics: Meten=weten. Een handige functie daarvoor is LinkedIn Analytics. Met deze functie krijg je een inzicht in de prestaties van je content, de groei van het aantal volgers en de engagement rates. Deze inzichten helpen je te begrijpen wat wel en niet heeft gewerkt en maakt het mogelijk om bij te sturen waar nodig. 
 • LinkedIn Sales Navigator: De laatste tool die je moet gebruiken voor jouw LinkedIn B2B strategie is de LinkedIn Sales Navigator. Deze tool is speciaal ontworpen voor sales professionals en biedt geavanceerde zoekmogelijkheden, lead aanbevelingen, en de mogelijkheid om persoonlijke relaties op te bouwen met potentiële klanten.

Communication is the key

Focus in je communicatie op de voordelen en waarde die je biedt aan je klanten en personaliseer je berichten. De klant heeft een probleem en wil deze graag opgelost zien worden. Ga dus niet te veel in op de specificaties of kenmerken van de dienst of product, maar concentreer je in plaats daarvan meer op hoe jij het probleem weet op te lossen. Een klant koopt bij jou een oplossing en geen dienst. Daarnaast zorgt personalisering in je communicatie voor meer vertrouwen en loyaliteit. Iets wat elk bedrijf wil toch?

Wees actief en betrokken

LinkedIn is een platform waarop je in staat bent om op alles te reageren wat jouw bedrijf aangaat. Doe dit ook vooral en neem deel aan discussies, reageer op interessante posts en engage met de content van anderen. Dit helpt je zichtbaarheid te vergroten. Daarnaast is LinkedIn ideaal om te netwerken. Stuur daarom gepersonaliseerde connectieverzoeken en volg bedrijven en influencers die relevant zijn voor je vakgebied.

Post consistent

Het regelmatig plaatsen van content is super belangrijk om top-of-mind te blijven bij je doelgroep. Een contentkalender kan je helpen bij het plannen van je berichten waardoor jij consistent waardevolle en relevante content kan blijven posten.  

Deel waardevolle content die relevant is

 • Educatieve content: Deel inzichten, onderzoeken, case studies en alles waarvan jij denkt dat dit interessant is voor je doelgroep om te weten. Dit positioneert je bedrijf als een autoriteit in je vakgebied.
 • Interactieve content: Creëer polls, vraag om feedback en stimuleer discussies om interactie te bevorderen.
 • Diverse content: Wissel af tussen visuele content en tekst advertenties. 

Bepaal je doelstellingen

Voordat je begint, is het belangrijk om duidelijke doelstellingen voor je LinkedIn-strategie te stellen. Of je nu focust op het genereren van leads, het vergroten van je merkbekendheid, of het positioneren van jezelf als thought leader, je doelen zullen de richting van je strategie bepalen. Stel meetbare doelen op en reflecteer om de zoveel tijd eens goed op die doelen en de voortgang. 

LinkedIn B2B strategie

Wat maakt een LinkedIn B2B strategie goed?

Een goede LinkedIn B2B strategie onderscheidt zich door enkele kenmerken die bijdragen aan het succesvol bereiken en engageren van zakelijke doelgroepen. De belangrijkste indicatoren voor een goede LinkedIn B2B strategie hebben wij hieronder voor jou op een rijtje gezet: 

 • Gerichte doelstellingen: Zoals eerder gezegd zijn gerichte doelstellingen erg belangrijk. Deze kan je het beste volgens de SMART-methode formuleren om een doel goed te definiëren. 
 • Jij weet wie de doelgroep is: Voor een goede LinkedIn B2B strategie is het super belangrijk dat jij een goed beeld hebt van wie de doelgroep is en wat haar pijnpunten/behoeften zijn. 
 • Contentcreatie van hoge kwaliteit: Het delen van waardevolle content die aansluit bij de behoeften en interesses van de doelgroep zijn heel belangrijk. Zorg dat deze van hoge kwaliteit zijn voor de geloofwaardigheid van de doelgroep. 
 • Consistente activiteit en engagement: Regelmatig posten en actief reageren op je doelgroep zijn kenmerken van een goede LinkedIn B2B strategie.
 • Effectief gebruik van tools en functies: LinkedIn biedt enorm veel interessante tools en functies aan die je met van alles kunnen helpen. Gebruik deze ook en leer van de inzichten. 
 • Netwerken en relatieopbouw: Een goede LinkedIn B2B strategie legt de nadruk op het bouwen en onderhouden van relaties met potentiële klanten. 
 • Meten en optimaliseren: Meten en optimaliseren is erg belangrijk. Alleen zo kan je op tijd reageren op veranderingen bij je doelgroep. Bij een goede LinkedIn B2B strategie wordt er dus continu gemonitord. 
 • Innovatie en het vermogen om aan te passen: Het laatste kenmerk voor een goede LinkedIn B2B strategie is het vermogen om op tijd aan te passen en te innoveren. 

Hoe Tools2Grow jouw bedrijf kan helpen groeien

Hulp nodig bij het ontwikkelen van de perfecte LinkedIn B2B strategie? Tools2Grow begrijpt de unieke uitdagingen en kansen die LinkedIn biedt voor bedrijven die graag willen groeien. Met meer dan 10+ jaar ervaring in de online marketing weet Tools2Grow precies wat er moet gebeuren om jouw LinkedIn B2B strategie naar een hoger niveau te tillen. LinkedIn marketing uitbesteden doe je bij Tools2Grow. 

Vragen? Tools2Grow helpt je graag!

Vragen over LinkedIn B2B strategie of over een ander onderwerp? Neem dan eenvoudig en snel contact op met de professionals van Tools2Grow! Wij staan elke werkdag voor jou klaar en zijn erg enthousiast om jouw bedrijf te helpen groeien. 

Een LinkedIn B2B strategie is cruciaal voor bedrijven die zich richten op zakelijke klanten omdat het helpt bij het opbouwen van merkbekendheid, het genereren van leads, en het vestigen van professionele relaties. LinkedIn biedt toegang tot een uitgebreid netwerk van professionals en bedrijven, waardoor je jouw doelgroep gericht kunt benaderen met relevante content en advertenties. Een effectieve strategie stelt je in staat om je merk te positioneren als een leider in je industrie en direct te communiceren met beslissers.

Succes kan gemeten worden aan de hand van verschillende Key Performance Indicators (KPI's), zoals engagement rate (interacties met je posts), bereik en impressies (hoeveel mensen je content zien), leadgeneratie (het aantal leads dat je verzamelt via LinkedIn), conversieratio's (het percentage leads dat een gewenste actie onderneemt), en groei van volgers op je bedrijfspagina. Het gebruik van LinkedIn Analytics helpt bij het volgen van deze KPI's en biedt inzicht in hoe je strategie presteert.

De frequentie van posten hangt af van je capaciteit om kwalitatieve content te creëren en je doelgroep. Over het algemeen wordt aanbevolen om minstens één keer per week te posten om je zichtbaarheid te behouden, maar idealiter zou 3-5 keer per week beter zijn om een actieve aanwezigheid op te bouwen en engagement te stimuleren. Belangrijker dan frequentie is echter de consistentie en de kwaliteit van de content die je deelt.

Content die educatief, informatief en waarde toevoegt aan je doelgroep werkt het beste voor LinkedIn B2B marketing. Dit kan variëren van branche-inzichten, case studies, en how-to gidsen tot thought leadership artikelen en bedrijfsnieuws. Video's en infographics zijn ook effectief voor het vergroten van engagement. Het is essentieel om content te creëren die de vragen en behoeften van je doelgroep beantwoordt.

Personal branding is zeer belangrijk binnen LinkedIn B2B strategieën. Professionals zijn eerder geneigd om te connecten en te engageren met individuen dan met bedrijfsentiteiten. Het opbouwen van een sterke personal brand voor de belangrijkste leden van je team kan helpen bij het vestigen van vertrouwen, het vergroten van de geloofwaardigheid van je bedrijf, en het faciliteren van waardevolle zakelijke relaties. Dit draagt bij aan het algehele succes van je LinkedIn B2B marketinginspanningen.

Benieuwd naar onze ideeën voor jouw bedrijf?

Share this story: