Hoe zet je data in voor je online marketing campagne?
Maak handig gebruik van data voor je online marketing campagne
Of je nu bijna van start gaat of al jarenlang actief bent, het is voor ieder bedrijf cruciaal om gebruik te maken van data om online succesvol te zijn. Een van de meest aantrekkelijke tools om hiervoor te gebruiken, is Google Analytics. Hiermee weet je wat er op je website gebeurt, krijg je meer inzicht in je klanten en bezoekers en kom je er precies achter wat wel of geen effect heeft en omzet oplevert. Er zijn allerlei manieren om naar data te kijken om je online inspanningen te laten slagen.
Hoe ga je van start?
Ieder bedrijf wil goed gevonden worden in Google. Verreweg de meeste mensen kijken niet veel verder dan de eerste paar pagina’ en daarom is het van groot belang dat je zo hoog mogelijk tussen de resultaten staat. Om je vindbaarheid te verbeteren, zijn er twee belangrijke begrippen die je moet kennen: SEO en SEA. SEO betekent search engine optimalisation, ofwel de organische resultaten op basis van zoekwoorden. SEA betekent search engine advertising, ofwel de betaalde resultaten op basis van zoekwoorden. Je vindbaarheid verbeteren met SEO kost je vaak enkele maanden en met SEA kun je al binnen enkele uren bovenaan komen te staan. In de Kennisbank van Presis lees je er alles over.
Weten wat werkt
Wil je weten wat werkt qua zoekwoorden? Dit valt of staat met het goed analyseren van je data. Veel bedrijven maken alleen gebruik van het laaghangend fruit, zoals de makkelijk zichtbare gemiddelden. Maar wie een beetje extra inspanning levert, kan gedetailleerde inzichten krijgen waarmee je veel beter kunt sturen op wat daadwerkelijk effectief is gebleken. Wil je je winstgevendheid écht verbeteren, verdiep je dan in het slim combineren van data uit verschillende systemen. Op websites van vakbladen als Emerce leer je alles over de laatste ins en outs op dit gebied.
Rapportages over verschillende periodes
Wist je bijvoorbeeld dat Google Analytics bomvol handige rapportage functies zit die kunnen bijdragen aan de prestaties van je site en online campagnes? Maar voordat je data gaat interpreteren, moet je allereerst bepalen van welke periode je data wil onderzoeken. Daarbij is het altijd belangrijk om eerst verschillende periodes met elkaar te vergelijken. Hoe scoorde je vorig jaar in dezelfde maand met je website? Kijk zowel naar kortere als langere periodes om trends goed te kunnen waarnemen. Door het datumbereik in Google Analytics te vergroten, kun je ook grotere trends waarnemen.
Landingspagina’s spelen een belangrijke rol
Als je je landingspagina's optimaliseert op basis van je data zullen je bezoekers vaker op je site komen en langer blijven. Hierdoor zal eveneens je ranking in Google verbeteren. In Google Analytics kun je onder de inhoud van de site ook de prestaties van je bestemmingspagina’s ofwel landingspagina’s zien. Analyseer de pagina’s die mensen bekijken zonder dat ze daarna verder gaan, ofwel de pagina’s met een hoge bounce rate. Zowel op technisch vlak als qua gebruikersgemak of op inhoudelijk gebied zou er iets aan de hand kunnen zijn. Kijk ook hier weer goed naar verschillende periodes, wijzigen de cijfers of blijven ze gelijk?
Welk pad leggen bezoekers af?
Superhandig om te weten, is welk pad je bezoekers volgen op je website. Ook hiervoor is een functie beschikbaar om de gekozen route inzichtelijk te maken. Deze vind je door onder doelgroep op bezoekersstroom te klikken. Uit de lijnen tussen de verschillende pagina’s kun je opmaken in welke volgorde de gemiddelde bezoeker op pagina’s klikt. Het is soms even puzzelen hoe je de lijnen moet bekijken, met het is zeer de moeite waard om het te proberen te doorgronden. Zo kun je de positieve patronen ook op andere plekken op je website toepassen
Conversiepaden om de klantreis beter te begrijpen
Om de klantreis of customer journey van de klant beter te kunnen begrijpen, kun je de conversiepaden bekijken. Dit is verstandig omdat de meeste mensen een website eerst zo’n drie tot vier keer bezoeken, voordat ze tot actie overgaan. Zo kun je bijvoorbeeld aan de ondersteunende conversies zien welke kanalen of bronnen invloed hadden in een proces, maar niet zelf tot conversie leiden. Aan de hand van punten als padlengte en vertraging kun je nagaan hoeveel dagen bezoekers nodig hebben om de actie te voltooien en hoe vaak de bezoekers daarvoor terug zijn gekomen.
Efficiënt werken in tijd en kosten
Als je er zeker van wil zijn dat je door je doelgroep gevonden wordt in Google, zijn Google Ads en slim gebruik van data onmisbaar. Ben je gewoon niet zo handig met data of heb je er simpelweg de tijd niet voor om je erin te verdiepen? Maak je geen zorgen, Wij hebben een schat aan ervaring en baseren alle keuzes voor je sea marketing campagne op data. Wil je ook op een makkelijke en snelle manier aan meer klanten komen uit Google door jouw SEA-strategie te verbeteren? Maak dan eens een afspraak en werk gegarandeerd efficiënt in zowel tijd als kosten.