Verschil SEO en SEA

  • 10+ jaar online marketing ervaring
  • 9.6 als beoordeling door klanten
  • Meer dan 82 succesvolle projecten

SEO en SEA

SEO en SEA zijn twee afkortingen die vaak gehoord worden als het gaat om online marketing. SEO staat voor Search Engine Optimization, wat betekent dat je je website optimaliseert om bovenaan in de zoekresultaten van zoekmachines te komen. SEA staat voor Search Engine Advertising en hiermee koop je advertenties in zoekmachines, waardoor je website bovenaan in de zoekresultaten komt te staan. In deze blog leggen we je uit wat het verschil tussen SEO en SEA is, waarom het belangrijk is om toe te passen en hoe je het beste SEO en SEA toepast.

 

Wat is SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization en is een techniek waarmee je ervoor zorgt dat je website bovenaan in de zoekresultaten komt te staan. SEO is een onbetaalde manier van online marketing waarmee je je website zo hoog mogelijk in de ranking kunt krijgen door het aanpassen van de content, het vergroten van de autoriteit en het optimaliseren van de techniek. Door SEO toe te passen, krijg je meer organisch verkeer op je website wat kan leiden tot meer leads en conversies.

 

Wat is SEA

SEA staat voor Search Engine Advertising en is een betaalde manier van online marketing. Met SEA koop je advertenties in zoekmachines en plaats je deze bovenaan in de zoekresultaten. Zo zorg je ervoor dat je website beter zichtbaar is en dat je meer bezoekers krijgt. Zoekmachines zoals Google hebben een programma waarmee je zoekadvertenties kunt kopen, genaamd Google Ads.

SEO en SEA

 

Het verschil tussen SEO en SEA

Het verschil tussen SEO en SEA marketing is vrij duidelijk. SEO is een onbetaalde manier van online marketing en SEA is een betaalde manier. Bij SEO werk je op lange termijn en bij SEA op korte termijn. Daarnaast komt je website bij SEA bovenaan in de zoekresultaten te staan, terwijl bij SEO je website organisch bovenaan komt te staan. SEO is onbetaald en kost dus veel tijd en expertise om goed uit te voeren. Daarnaast heb je vaak veel concurrentie. Bij SEA kan je bieden om bovenaan te komen. Degene die het meest betaalt bij een bepaald zoekwoord komt gelijk bovenaan de zoekmachines.

 

Kunnen SEO en SEA samengaan?

SEO en SEA kunnen samengaan en dit kan zelfs een zeer krachtig resultaat opleveren. Door met SEO en SEA marketing te werken, kun je een zoekterm meten, zodat je kunt zien hoe goed je website presteert met betrekking tot die zoekterm. Met deze resultaten kun je vervolgens je SEO strategie bepalen.

 

SEO of SEA waar kies je voor?

Het is moeilijk om te bepalen wat voor jouw website het beste is, SEO of SEA. Als je weinig ervaring hebt en niet veel tijd hebt, is SEA een goede optie omdat je hiermee direct resultaat krijgt. SEO is echter de beste optie als je op lange termijn wilt werken en je website wil verbeteren.

 

Wat heb je nodig voor SEO en SEA?

Voor SEO heb je Google Search Console en ondersteunende SEO tools nodig om relevante zoekwoorden te analyseren en optimaliseren. Voor SEA heb je Google Ads nodig. Hierin kan je campagnes maken waarin je groepen met zoekwoorden zet waarop je wilt adverteren. Ook is het belangrijk dat je tijd en expertise hebt, zodat je het beste resultaat krijgt. 

 

SEO en SEA uitbesteden

Veel bedrijven kiezen ervoor om SEO en SEA uit te besteden om zo het beste resultaat te krijgen. Als je weinig ervaring hebt en weinig tijd hebt, is het uitbesteden van SEO en SEA een goede optie omdat je zo gegarandeerd succes krijgt. Een SEO en/of SEA specialist weet namelijk alle belangrijke zaken omtrent zoekmachine optimalisatie

SEO en SEA bij Tools2Grow

Tools2Grow is een fullservice online marketingbureau. Tools2Grow helpt klanten met het verbeteren van de online vindbaarheid. Dit doen ze door online marketing advies te geven. En zo geven we ook advies op SEO en SEA. Wil jij jouw online marketing uitbesteden? Neem dan contact met ons op!

Benieuwd naar onze ideeën voor jouw bedrijf?

Share this story: