Wat is een UTM code en waarvoor dient dit?
UTM Code
Een UTM code is een stukje code dat wordt toegevoegd aan het einde van de link naar je website. Door een UTM code te gebruiken, kun je nauwkeurig de prestaties van je online marketingcampagnes volgen in Google Analytics. We geven je hier graag meer informatie over de werking en het nut van UTM-codes.
Wat is een UTM Code
UTM staat voor Urchin Tracking Module. Het is een vorm van URL tagging zodat je gemakkelijk de resultaten van je online marketingcampagnes kunt analyseren in Google Analytics. De UTM code wordt toegevoegd aan de URL die je gebruikt voor je marketingcampagne. Dankzij deze extra informatie kan Google Analytics de verschillende campagnes gemakkelijk uit elkaar halen en krijg je meer inzicht over waar je bezoekers vandaan komen.
Hoe ziet de UTM Code eruit?
Met een UTM code kan je verschillende parameters opvolgen. Dit zijn de vijf mogelijkheden:
- Verkeersbron - utm_source
- Medium - utm_medium
- Campagne - utm_campaign
- Keyword - utm_term
- Inhoud - utm_content
De eerste drie parameters zijn verplicht, de laatste twee zijn optioneel te gebruiken.
Laten we dit eens in de praktijk bekijken.
Wanneer we de link naar deze blog op onze Facebookpagina zetten, ziet deze er zo uit:
https://tools2grow.nl/wat-is-een-utm-code/?utm_source=facebook&utm_medium=content&utm_campaign=wat_is_een_utm_code
Ook in de nieuwsbrief vermelden we de blog, met deze link:
https://tools2grow.nl/wat-is-een-utm-code/?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=wat_is_een_utm_code
Hoe maak je een UTM Code?
Een UTM code bestaat altijd uit dezelfde structuur:
- URL van je website: de URL van de pagina waar je je bezoekers naartoe wilt sturen.
- Campaign source: de plaats waar de bijbehorende campagne wordt gevoerd. Denk maar aan Google, e-mail en Facebook.
- Campaign medium: maak hier een onderscheid
- Campaign name: geef je campagne een onderscheidende naam, waaraan je je advertentie kunt herkennen.
- Campaign term: gebruik dit voor een extra herkenningspunt.
- Campaign content: wanneer je verschillende advertenties in eenzelfde campagne gebruikt, kun je deze parameter gebruiken om de juiste advertentie te herkennen.
Je kunt handmatig UTM codes genereren, maar het hoeft niet. Google heeft namelijk een handige tool gemaakt: de Google URL Builder. Je hoeft in deze builder enkel de nodige gegevens in te vullen en Google genereert voor jou de URL. Dat is een heel stuk handiger dan zelf aan de slag te moeten gaan. Lukt het je toch niet om een begrijpbare UTM code aan te maken? Er zijn ook professionals die de complete marketing voor je uit handen nemen waardoor je niet meer hoeft om te kijken naar de UTM codes.
Waarvoor dient de UTM Code?
Wanneer je marketingcampagnes opstart op verschillende kanalen, is het moeilijk om het overzicht te bewaren. Een UTM code is de ideale manier om je campagnes overzichtelijk te maken in Google Analytics. Zo zie je in één oogopslag waar je websiteverkeer vandaan komt.
De voordelen van een UTM Code
Het gebruik van UTM codes draagt bij aan een efficiëntere marketingstrategie en helpt bij het optimaliseren van marketinginspanningen.
Een UTM code geeft je de mogelijkheid om te analyseren welk kanaal het meeste websiteverkeer en de meeste conversies oplevert. Op die manier kun je je budget beter beheren. Je ziet direct welke kanalen wel of niet werken, zodat je daar je investeringen op kunt verhogen of verlagen.
Op lange termijn kun je analyseren op welke links potentiële klanten klikken en welke call to action de meeste respons krijgt. Daar kun je dan in latere marketingcampagnes handig op inspelen.
Statistieken meten met een UTM Code
Je kunt de prestaties van je marketingcampagnes volgen in de rapporten van Google Analytics. Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Onder Aanpassing - Aangepaste rapporten maak je een eigen rapport door de bron, het medium en/of de campagne in te vullen.
- Bekijk het websiteverkeer via Acquisitie - Alle verkeer - Bron/medium
- Bekijk het websiteverkeer op basis van je aangepaste campagne namen via Acquisitie - Campagnes - Alle campagnes
Raak je de weg kwijt in Google Analytics? Bij Tools2Grow helpen we je graag weer op weg en geven we je graag advies over je online marketingcampagnes.
Wanneer je de UTM Code niet moet gebruiken
Er zijn een aantal gevallen waarin Google Analytics automatisch het medium en de bron herkent. Denk maar aan direct verkeer, waarbij de URL direct in de zoekbalk wordt getypt, referrals die hun eigen verwijzende links gebruiken en organic verkeer dat via zoekmachines op je website terecht komt. Het is in deze gevallen niet nodig om UTM code toe te voegen aan je URL.
Gebruik nooit UTM codes als je op je eigen website doorlinkt naar een andere pagina, een interne link dus. Een link met UTM codes zal de originele UTM codes overschrijven en zal ervoor zorgen dat de cijfers die je verzamelt niet langer accuraat zijn. Om de effectiviteit van interne links te tracken, bestaan er andere hulpmiddeltjes. Zo kun je eigen URL-parameters opslaan met de hulp van aangepaste dimensies in Google Analytics en Google Tag Manager.
Tips voor aan de slag te gaan met UTM Codes
Consistentie is key als je UTM codes wilt gaan gebruiken. Enkel dan zul je op de juiste manier analyses kunnen uitvoeren op je marketingcampagnes. UTM codes gebruiken is geen exacte wetenschap en bestaat vooral uit keuzes maken. Deze keuzes maak je best voordat je start met je UTM-strategie. En daarna is het belangrijk dat iedereen die UTM-codes genereert deze keuze kent en consistent gebruikt.
Om consistent te kunnen blijven, is het belangrijk dat je een herkenbare en eenduidige naamgeving gebruikt. Niet alleen alle betrokken mensen moeten de naamgeving snappen, maar ook alle betrokken systemen. Zo is Google Analytics wel gekend met Google/cpc en niet met Paid Search. Daarom is het verstandiger om voor Google/cpc te kiezen.
UTM Code terugzien in Google Analytics
Navigeer naar Acquisitie - Alle verkeer - Bron/medium in Google Analytics om de bron en het medium van je UTM-codes terug te vinden. In één oogopslag zie je hoeveel gebruikers en nieuwe gebruikers en hoeveel sessies je campagne heeft gegenereerd. Ook het bouncepercentage en het aantal pagina's per sessie is terug te vinden. Zo merk je direct of je marketingcampagne aan jouw doelstellingen voldoet.
Hulp nodig? De kennis en expertise van Tools2Grow
Wil je graag meer inzicht krijgen in de resultaten van je marketingcampagnes, maar lukt het je niet om UTM codes te genereren en toe te passen? Bij Tools2Grow helpen we je graag bij het correct instellen van je UTM codes. Contacteer ons vandaag nog om samen de mogelijkheden te bekijken.