SaaS marketing

 • 10+ jaar online marketing ervaring
 • 9.6 als beoordeling door klanten
 • Meer dan 82 succesvolle projecten

Wat houdt SaaS marketing precies in? De afkorting SaaS staat voor Software as a Service marketing en het is een specifieke benadering van marketing die is gericht op het promoten van softwareproducten. Daarnaast is SaaS marketing ook anders dan de marketing van ‘normale’ producten omdat dit geen fysiek product is, je kunt het niet vasthouden. Bovendien vereist SaaS marketing een andere strategie waarbij het tevreden houden van de klant ook erg belangrijk is.

Hoe onderscheidt SaaS marketing zich van traditionele marketingsmethoden

De SaaS marketing onderscheidt zich op verschillende manieren van traditionele marketingmethoden. Hieronder een aantal punten:

 • Abonnementsmodel: SaaS marketing richt zich op het promoten van softwareproducten. Deze softwareproducten worden via een abonnementsmodel geleverd en traditionele marketingmethoden zijn vaak gericht op eenmalige verkoop van verschillende producten.
 • Klantlevenscyclus: Bij SaaS marketing ligt de focus veel op het aantrekken van abonnees en daarbij het behouden van langdurige klantrelaties. Traditionele marketing richt zich meer op het aantrekken van nieuwe klanten en een eenmalige transactie.
 • Digitale kanalen: SaaS marketing legt een sterke nadruk op klantbetrokkenheid. Traditionele marketing richt zich wat meer op het genereren van nieuwe leads.

Deze verschillen illustreren hoe SaaS marketing unieke strategieën en benaderingen vereist in vergelijking met traditionele marketing. SEO is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van SaaS marketing. Tools2Grow is hierin gespecialiseerd, dus heb je nog vragen met betrekking tot SEO kun je altijd bij Tools2Grow terecht.

Voordelen van SaaS marketing

SaaS marketing heeft natuurlijk ook vele voordelen. Hier staan er een aantal op een rij:

Schaalbaarheid: SaaS marketing maakt het mogelijk om inspanningen met betrekking tot marketing op te schalen naarmate het klantenbestand groeit.

 • Continue inkomstenstroom: Door het abonnementsmodel van SaaS kunnen bedrijven de inkomstenstroom meer voorspellen. Hierdoor zijn ze ook stabieler.
 • Wereldwijde bereikbaarheid: Met SaaS kunnen bedrijven hun producten en diensten wereldwijd aanbieden via het internet. Hierdoor kunnen ze een veel groter publiek bereiken en bedienen in vergelijking met traditionele marketing.
 • Klantbetrokkenheid: SaaS marketing is zoals gezegd gericht op het nauw contact onderhouden met klanten. Dit kan via e-mail, social media en bijvoorbeeld een app. Hierdoor kunnen ze waardevolle feedback verzamelen en daardoor dus een sterke relatie opbouwen.

 

SaaS marketing strategieën 

SaaS marketing strategieën omvatten verschillende benaderingen gericht op het promoten van SaaS producten. De strategieën zijn ontworpen om zichtbaarheid te vergroten, leads aan te trekken, conversies te stimuleren en daarnaast ook klantloyaliteit te versterken. Hieronder staan een paar voorbeelden van verschillende SaaS marketing strategieën.

Contentmarketing

Allereerst is Contentmarketing een strategie waarbij waardevolle en relevante content wordt gecreëerd om een doelgroep aan te spreken, te boeien of te behouden. Dit omvat blogs, video’s, infographics en meer. Tools2Grow kan dit ook regelen voor bijvoorbeeld LinkedIn. Een aantal voordelen van contentmarketing zijn:

 • Zichtbaarheid vergroten: Contentmarketing helpt je merk meer zichtbaarheid te krijgen. Dit doe je door middel van relevante content via bijvoorbeeld social media.
 • Autoriteit opbouwen: Door regelmatig content te delen, kun je jezelf positioneren als een autoriteit in jouw vakgebied. Dit helpt voor het vertrouwen.
 • Genereren van leads: Het trekt potentiële klanten aan en kan resulteren in leads die worden omgezet in betalende klanten.

Inbound marketing

Ten tweede heb je Inbound marketing. Dit is een benadering waarbij je potentiële klanten aantrekt door waardevolle content te bieden die hun behoeften en interesses weerspiegelt. Het draait om het opbouwen van vertrouwen en ook om het leveren van waarde, waardoor klanten naar jou toe komen in plaats van andersom. Een aantal voordelen van inbound marketing zijn:

 • Klantgericht: Inbound marketing is erg gericht op de klant en het aantrekken van geïnteresseerde leads. Dit doen ze door waardevolle content aan te bieden die aansluiten bij hun behoeften.
 • Langdurige relaties: Door waarde te bieden en vertrouwen op te bouwen met je doelgroep, legt inbound marketing de basis voor langdurige relaties.
 • Meetbaarheid: Inbound marketing is vaak goed meetbaar. Hierdoor kun je de effectiviteit van je campagnes goed analyseren en optimaliseren.

E-mail marketing

Ten derde is er E-mail marketing. Dit is een directe vorm van digitale marketing. Bedrijven verzenden hierbij relevante berichten naar een specifieke doelgroep via e-mail. E-mail marketing hanteert verschillende tactieken zoals nieuwsbrieven en daarnaast ook promotieaanbiedingen. Een aantal voordelen van e-mail marketing zijn:

 • Directe communicatie: E-mailmarketing stelt bedrijven in staat om rechtstreeks te communiceren met hun doelgroep. Dit biedt mogelijkheden om gepersonaliseerde berichten te verzenden die afgestemd zijn op de interesses en behoeften van de ontvangers.
 • Hoge ROI: E-mailmarketing kan een uitstekende return on investment (ROI) bieden. Zo kan het met redelijk lage kosten voor het verzenden van e-mails een zeer rendabele manier zijn om leads te genereren en klanten te behouden.
 • Meetbaarheid en analyse: De meetbaarheid van e-mailmarketing is ook een belangrijk voordeel. Bedrijven kunnen nauwkeurig bijhouden hoe ontvangers reageren op hun e-mails. Dit kan ook weer worden gebruikt om de effectiviteit van campagnes te evalueren en optimaliseren voor betere resultaten.

Social media marketing

Tot slot social media marketing. Dit is een vorm van digitale marketing waarbij sociale mediaplatforms worden gebruikt om merk boodschappen te verspreiden, betrokkenheid op te bouwen en producten of diensten te promoten. Het doel hierbij is om een echte gemeenschap op te bouwen rond je merk en daarnaast interactie te stimuleren. Voordelen hiervan zijn: 

 • Bereik: Social media marketing stelt bedrijven in staat om een breed publiek te bereiken. Er zijn miljoenen mensen actief op platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter.
 • Interactie: Het biedt de mogelijkheid om direct in contact te komen met klanten. 
 • Doelgerichtheid: Social media platforms bieden geavanceerde targetingmogelijkheden, waardoor marketeers specifieke doelgroepen kunnen bereiken op basis van bijvoorbeeld interesses en gedrag. Hierdoor wordt de effectiviteit van de advertenties vergroot.

Succes meten met SaaS marketing

Het meten van succes in SaaS marketing kan op verschillende manieren gebeuren. Dit is afhankelijk van de specifieke doelstellingen van het bedrijf. Hieronder een lijst met een paar metrieken die het meest worden gebruikt:

 1. Klantwerving en retentie: Het werven van nieuwe klanten en het behouden van bestaande relaties is cruciaal voor een SaaS bedrijf. Het meten van het klantbehoud percentage en klantacquisitiekosten (CAC) zijn essentieel. 
 2. Levensduurwaarde (LTV): De LTV geeft de totale waarde van een klant weer gedurende zijn hele levenscyclus. 
 3. Conversiepercentages: Het volgen van conversiepercentages op verschillende stadia van de trechter, helpt bij het identificeren van knelpunten en het optimaliseren van conversiestrategieën.

Het belang van klantrelaties in SaaS marketing

Het belang van klantrelaties in SaaS marketing is erg groot. Hier een paar voorbeelden waarom het zo belangrijk is:

 1. Klantbehoud: Het behouden van klanten is ook belangrijk bij SaaS marketing. Sterke klantrelaties zorgen voor een stabiele inkomstenstroom en stimuleren groei.
 2. Feedback en productverbetering: Klantrelaties bieden waardevolle inzichten. Denk hierbij aan hoe klanten een product gebruiken, wat ze ervan vinden en welke verbeteringen ze graag willen zien. 
 3. Mond-tot-mondreclame: Tevreden klanten zijn de vertegenwoordigers voor een SaaS product. Door deze goed te onderhouden, kan dit leiden tot groei en een betere reputatie.
 4. Upselling en cross-selling: Met goede relaties kan een bedrijf ook meer mogelijkheden vinden voor upselling en cross-selling, wat dus ook weer de gemiddelde klantwaarde verhoogt.

Kortom, klantenrelaties zijn erg belangrijk voor het succes van SaaS marketing. Ze dragen bij aan klantbehoud, productverbetering, mond-tot-mondreclame en kansen op upselling en cross-selling, wat uiteindelijk weer leidt tot een beter en stabieler bedrijf.

Trends en ontwikkelingen in de SaaS marketing

SaaS marketing is constant aan het evalueren. Dit heeft te maken met technologieën, klantgedrag en marktdynamiek. Deze trends en ontwikkelingen worden hieronder voor je verder uitgelicht. Tools2Grow gaat ook mee met deze trends en ontwikkelingen en brengt dit ook over in jouw website. Mocht je nog een website nodig hebben die precies aansluit op jouw doelen, neem dan vooral een kijkje op de website

Opkomst van AI

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft enorm veel invloed op SaaS marketing. AI biedt verschillende mogelijkheden, lees hier de voor- en nadelen: 

Voordelen:

 • Efficiëntie en Automatisering: AI stelt bedrijven in staat om taken en processen te automatiseren, waardoor de efficiëntie verbeterd wordt.
 • Gepersonaliseerde ervaringen: AI maakt het mogelijk om grote hoeveelheden gegevens te analyseren en verwerken, waardoor bedrijven dit kunnen aanbieden aan klanten. 
 • Predictieve Analyse en Besluitvorming: Door AI kunnen bedrijven voorspellende analyses maken, waardoor ze beter kunnen anticiperen op trends en ontwikkelingen. 

Nadelen: 

 • Discriminatie: AI kan inherente vooroordelen bevatten, wat kan leiden tot discriminatie en ongelijkheid. 
 • Privacy en veiligheid: Het gebruik van AI kan leiden tot zorgen over privacy en veiligheid, omdat deze systemen vaak veel gevoelige gegevens verwerken. 
 • Werkloosheid en verlies van banen: Door de geautomatiseerde taken van AI, kan dit leiden tot het verlies van banen. Het kan dus leiden tot een verdeling van arbeid.

Personalisatie

Personalisatie is cruciaal in SaaS marketing omdat het de klantervaring verbeterd, wat leidt tot hogere betrokkenheid en omzet. Hieronder een aantal voor- en nadelen van personalisatie:

Voordelen: 

 • Verbeterde klantbetrokkenheid: Door gepersonaliseerde ervaringen aan te bieden, voelen klanten zich sneller en meer betrokken bij het merk of product.
 • Verhoogde klantretentie: Personalisatie kan helpen bij het opbouwen van sterkere klantrelaties en het voldoen aan individuele behoeften en voorkeuren.
 • Betere conversieratio’s: Bedrijven kunnen de conversieratio’s verbeteren door gerichte en relevante content aan te bieden. Klanten zijn dan sneller geneigd actie te ondernemen. 

Nadelen:

 • Privacy: Doordat bij personalisatie vaak grote hoeveelheden klantgegevens worden verzameld en geanalyseerd, kan dit leiden tot zorgen over privacy. 
 • Verkeerde inschattingen: Als personalisatie niet goed wordt uitgevoerd, kan dit leiden tot klanten die zich niet begrepen voelen. Dit kan dus weer leiden tot een verminderde klanttevredenheid en zelfs tot het verlies van klanten.
 • Technologische uitdagingen: Personalisatie vereist een geavanceerde technologische infrastructuur en expertise. Hier kunnen kleine bedrijven en start-ups moeite mee hebben, omdat zij bijvoorbeeld de benodigde middelen of kennis niet hebben. 

Influencer marketing

Influencer marketing is een vorm van marketing waarbij invloedrijke personen op social media, producten of diensten promoten bij hun volgers. Deze influencers hebben vaak een groot en betrokken publiek op platforms zoals Instagram, YouTube en TikTok. Door een samenwerking aan te gaan met influencers, kunnen bedrijven geloofwaardigheid opbouwen en hun bereik vergroten. Hier staan belangrijke voor- en nadelen genoemd:

Voordelen:

 • Bereik en zichtbaarheid: Influencers hebben vaak een groot bereik en erg betrokken publiek, wat het voor bedrijven aantrekkelijk maakt hiermee samen te werken.
 • Geloofwaardigheid en vertrouwen: Doordat influencers vaak een specifieke doelgroep hebben en echt een band hebben opgebouwd met hun volgers, is het niveau van vertrouwen en geloofwaardigheid ook erg hoog. 
 • Engagement en interactie: Influencers betrekken vaak hun volgers met hun content en bouwen daarmee een sterke band op. Wanneer een bedrijf samenwerkt met een influencer kan dit leiden tot hogere betrokkenheid en grotere impact op het koopgedrag.

Nadelen:

 • Geloofwaardigheidsproblemen: Het kan zijn dat influencers te veel gesponsorde content delen, wat kan zorgen dat ze ongeloofwaardig worden. Te veel verschillende promotie kan leiden tot het verlies van vertrouwen en geloofwaardigheid. 
 • Risico op slechte associatie: Als een influencer negatief in het nieuws komt of betrokken raakt bij iets controversieels, kan dit ervoor zorgen dat de reputatie van het merk wordt geschaad. 
 • Moeilijk te meten ROI: Het meten van de ROI (Return of Investment) van influencer marketing kan uitdagend zijn vanwege het gebrek aan bijvoorbeeld meetinstrumenten. Daardoor kan het voor een bedrijf moeilijk zijn effectiviteit van zijn investering te meten.

Hoe Tools2Grow jou verder kan helpen

Tools2Grow is een fullservice online marketingbureau gevestigd in Breda. Via online marketing ondersteunen zij B2B-organisaties bij het realiseren van doelstellingen. Ze hebben al 10+ jaar online marketing ervaring, worden door klanten met een 9.6 beoordeeld en hebben al meer dan 250 succesvolle projecten gedaan. Mocht je dus nog hulp nodig hebben op bijvoorbeeld het gebied van SEO, SEA of bij het bouwen van een eigen website, ben je bij Tools2Grow aan het juiste adres.

 

SaaS marketing is marketing specifiek gericht op Software as a Service (SaaS) bedrijven. Het is belangrijk omdat SaaS-bedrijven zich onderscheiden door hun abonnementsmodel en de behoefte aan voortdurende klantrelatie.

Effectieve kanalen omvatten contentmarketing, SEO, PPC, sociale media, e-mailmarketing, influencer marketing en referral programma's. Strategieën benadrukken waardevolle inhoud, community building, en gegevens gestuurde optimalisatie.

SaaS-marketing richt zich op langdurige relaties door abonnementen, waarde bieden en churn minimaliseren. Gratis proefperiodes, freemium-modellen en continue klantenservice zijn typisch.

Succes wordt gemeten aan de hand van KPI's zoals MRR, ARR, churn rate, CLTV, CPA, conversiepercentage van proef naar betalende klant, en aanmeldingen voor nieuwsbrieven of webinars.

Benieuwd naar onze ideeën voor jouw bedrijf?

Share this story: