Online marketing strategie - Succesvol rendement met de juiste strategie

Online Marketing Strategie

Online marketing is een belangrijk onderdeel van elke bedrijfsstrategie. Of je nu een start-up of een gevestigd bedrijf hebt, een goed doordachte online marketing strategie is essentieel om je doelstellingen te bereiken. Maar wat is een online marketing strategie en hoe zet je deze het beste in? In deze blog leggen we je uit wat een online marketing strategie is, hoe je deze opstelt, welke voordelen het met zich meebrengt, en waarom Tools2Grow een goede partner is om je strategie succesvol uit te voeren.

Wat is een online marketing strategie?

Een online marketing strategie is een gedetailleerde plan waarmee jij je doelstelling kan bereiken. Het bevat alle acties die je als bedrijf wilt uitvoeren om meer klanten te bereiken en meer omzet te genereren. Door je doelgroep en je doelstellingen goed te definiëren, kun je een strategie opstellen die gericht is op het bereiken van doelen.

Waarom heb je een online marketing strategie nodig?

Een online marketing strategie is onmisbaar voor elk bedrijf dat online wil groeien. Het biedt inzicht in je prestaties en je kan je resultaten nauwkeurig meten. Bovendien kun je met een goede strategie je bedrijf meer zichtbaarheid geven op het internet. Wij kunnen je helpen met het geven van online marketing advies om jouw bedrijf op het internet te laten groeien. 

Hoe ziet een online marketing strategie eruit?

Een online marketing strategie bestaat uit verschillende stappen die je moet uitvoeren. In de eerste stap stel je je doelstellingen op. Hierbij is het belangrijk om realistische doelen te stellen waarmee je de prestaties van je bedrijf kunt meten. Hieronder volgt een stappenplan voor het uitvoeren van een online marketing strategie:

Stap 1: hoe ga jij je online profileren?

Online marketing strategieHet is allereerst belangrijk om na te gaan hoe jij je online wil profileren. Dat wil zeggen: hoe ga jij je positioneren en waar moeten de klanten jou aan herkennen? Dit is belangrijk bij het opzetten van de website. Stel je voor dat jij als ZZP'er werkzaam bent en mensen coacht om zelfverzekerder te worden. Het is dan aan te raden om je op een meer persoonlijke manier te profileren op je website. Dat betekent dat je er bijvoorbeeld voor kunt kiezen om een korte biografie over jezelf op de website te zetten. Daarmee stel jij je dan kwetsbaar op, met als gevolg dat mensen sneller geneigd zijn om coaching bij je te nemen.

Als je echter een grote webwinkel hebt met zeer veel medewerkers, dan is het juist verstandig om jezelf weer heel anders online te profileren. Dan kies je er bijvoorbeeld voor om de familiegeschiedenis van het bedrijf op de website te zetten en zo zijn er nog veel meer specifieke situaties te noemen. Maar wat de manier van profilering ook is, het is belangrijk om daar bij de online marketingstrategie rekening mee te houden.

Stap 2: doelgroep vaststellen

De tweede stap is vaststellen wat je precieze doelgroep is. Je hebt bepaalde bedrijven die niet één specifieke doelgroep hebben, maar bij veel bedrijven is dat ook wel het geval. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bedrijven die kinderspeelgoed verkopen. Of bijvoorbeeld een bedrijf dat producten verkoopt voor boeren en zo zijn er nog veel meer aspecten te benoemen. Het vaststellen van de doelgroep lijkt wellicht irrelevant, maar dit is het zeker niet. Veel factoren van de manier waarop jij als bedrijf naar de mensen gaat communiceren, is daar namelijk van afhankelijk. Denk daarbij aan het taalgebruik. Ga jij je doelgroep formeel of informeel aanspreken? Maar ook het niveau: als jij je bijvoorbeeld op de kindermarkt richt, dan is het aan te raden om gemakkelijker taalgebruik te hanteren dan wanneer jij als ZZP'er actief bent als fiscaal adviseur voor bedrijven.

Het vaststellen van de doelgroep kan overigens best pittig zijn. Het kan soms nog pittiger zijn dan de juiste toon vinden. Om die reden kan het verstandig zijn om profielschetsen te maken. Je bedenkt dan fictieve personages die aan je doelgroep voldoen, zodat je daar een beter beeld van krijgt. Het klinkt misschien gek, maar het heeft al veel bedrijven geholpen.

Stap 3: data analyse

Nadat je de vorige stappen hebt ondernomen, is het vervolgens belangrijk om je bezig te houden met data analyse. Gelukkig zijn daar gratis programma's voor te vinden online, zodat je veel verschillende aspecten kunt monitoren. Daarbij kun je denken aan het gedrag van de bezoekers op je website. Hoe lang blijven ze op een specifieke pagina? Welke pagina's worden het minst bezocht, welke pagina's worden het meest bezocht? Allemaal belangrijke aspecten om rekening mee te houden. Op die manier kun je bijspringen waar nodig, want dat is ook belangrijk aan de marketing. Dat je leert van fouten en daar accuraat op gaat handelen. Want fouten maken is menselijk, maar leren van de fouten is verstandig!

Stap 4: concrete doelen stellen

Doelen online marketing strategieAls je het fundament van de eerste drie stappen hebt gelegd, is het vervolgens belangrijk om concrete doelen te stellen. Je moet namelijk naar verschillende zaken toewerken. Een concreet doel kan bijvoorbeeld zijn om 1000 views in een week op de website te krijgen. Probeer doelen te stellen die jij zelf in de hand hebt. Je kunt bijvoorbeeld niet precies sturen hoeveel mensen producten bij je aankopen, maar er zijn wel veel andere doelen die je op kunt stellen. Stel altijd realistische doelen op. Ze moeten niet te complex zijn, maar ook weer niet te makkelijk. Als jij je daar aan houdt, is de kans groot dat je snel zal vorderen met de marketing.

De voordelen van een uitgewerkte marketing strategie

Een goed opgestelde online marketing strategie heeft veel voordelen. Hieronder vind je vijf voordelen van een goed uitgewerkte online marketing strategie. 

  • Betere inzichten in je doelgroep, waardoor je je marketinginspanningen beter kunt afstemmen op hun behoeftes.
  • Efficiëntere en effectievere behalen van je doelstellingen door het afstemmen van je marketinginspanningen op je doelstellingen.
  • Meer inzicht in je prestaties door betere meetbaarheid van je marketinginspanningen.
  • Besparing van tijd en geld door gerichte inzet van je marketingbudget.
  • Verhoogde ROI (Return on Investment) door het optimaliseren van je marketingactiviteiten en -kanalen.

Kortom, een uitgewerkte online marketing strategie kan ontzettend veel bijdragen aan het succes van jouw bedrijf. Het helpt je om je doelgroep beter te begrijpen, je marketinginspanningen beter af te stemmen op je doelstellingen en inzicht te krijgen in je prestaties. Door een gerichte inzet van je marketingbudget kun je tijd en geld besparen en je ROI verhogen. Wanneer je zelf niet goed weet waar en hoe je moet beginnen, is het uitbesteden van je marketing een slimme keuze. Tools2Grow kan je hier bij helpen om zo de beste strategie tot stand te brengen. Zo zullen onze specialisten een goed werkende strategie opzetten en je prestaties nauwkeurig volgen om zo het maximale resultaat te kunnen behalen.

Tips voor een succesvolle online marketing strategie

Om een succesvolle online marketing strategie op te stellen, zijn er een aantal tips waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk dat je je doelstellingen realistisch stelt. Zorg ervoor dat je doelen haalbaar zijn. Ten tweede is het belangrijk dat je je doelgroep goed begrijpt. Bepaal wie je wilt bereiken en wat je doelgroep aantrekt. Ten derde is het belangrijk dat je je inspanningen op marketing gebied goed koppelt aan de doelen die je graag zou willen bereiken.

Samen met een online marketing bureau de strategie bepalen

Als je als bedrijf wilt groeien, is het belangrijk om de juiste strategie te bedenken. Het is hierbij aan te raden om samen te werken met een online marketing bureau. Een online marketing bureau heeft de juiste kennis en ervaring om de juiste strategie voor jouw bedrijf te bepalen. Er wordt samen met jou gekeken naar verschillende mogelijkheden en hoe je deze kunt toepassen binnen jouw bedrijf. Deze samenwerking tussen jou en een online marketing bureau levert vaak veel op.  Het helpt je bij het bepalen van een plan van aanpak en het creëren van een concreet doel.

De strategie expertise van Tools2Grow

Tools2Grow is een online marketing bureau dat gespecialiseerd is in het bedenken en uitvoeren van een online marketing strategie. Tools2Grow biedt een flexibele strategie die erop gericht is om het maximale uit jouw online marketing te halen. Door middel van het ontwikkelen van een sterke strategie en het analyseren van data, helpen ze je om jouw doelen te bereiken. Tools2Grow is er dus om het maximale uit jouw online marketing te halen.

Voordelen van Tools2Grow als strategievormer

Tools2Grow biedt een aantal voordelen als strategievormer. We bieden een complete flexibele aanpak waardoor we jou kunnen helpen met het bedenken van de meest passende strategie voor jouw bedrijf. We hebben een team van experts die je helpen met het analyseren van data. Daarnaast kunnen we je ook helpen met het implementeren van de strategie door middel van verschillende technieken, zoals SEO, contentmarketing en social media.

Geïnteresseerd in een strategie samenwerking?

Ben je geïnteresseerd in een strategische samenwerking met Tools2Grow? Neem contact op door het contactformulier op onze website in te vullen en laat je verder informeren door een van onze experts. Samen kunnen wij een plan van aanpak uitstippelen en een strategie bedenken die jouw bedrijf verder helpt.

Benieuwd naar onze ideeën voor jouw bedrijf?

Share this story: