Online marketing plan

Marketing is een zeer belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Het is namelijk de manier om klanten naar je bedrijf toe te trekken. Klanten zijn immers de motor van je onderneming. Ook als je al een aantal vaste klanten hebt, blijft het belangrijk om steeds weer opnieuw op zoek te gaan naar nieuwe klanten. Dit kun je effectief bewerkstelligen door het maken van een online marketing plan. Hiermee leg je het fundament en kun je veel verschillende kanten op. In wat voor branche je ook actief bent, een online marketing plan is altijd een krachtig iets. Maar waar moet je op letten en wat zijn belangrijke aspecten om rekening mee te houden?

Zoekwoordenonderzoek

De zoekmachines zijn vaak de plaats die de meeste mensen als startpunt nemen om op zoek te gaan naar bepaalde producten en diensten. Dagelijks struinen miljoenen mensen met verscheidene zoekwoorden de zoekmachines af. Bij het online marketingplan is het daarom allereerst belangrijk om een zoekwoordenonderzoek te doen. In dit gedeelte leggen wij even uit hoe dit er concreet in de praktijk uit kan zien.

Als klanten een bepaald product of dienst zoeken, dan gebruiken ze daarvoor specifieke zoekwoorden. Als bedrijf is het belangrijk dat er een zoekwoordenonderzoek wordt gedaan, zodat je weet welke zoekwoorden eventuele leads creëren die weer tot gevolg hebben dat er een dienst of product bij jou wordt afgenomen. Maar niet elk zoekwoord dat naar je website kan leiden is even waardevol. Stel je voor dat jij als dienst SEO-teksten schrijft. Met zoekwoorden als: SEO-tekstschrijver inhuren, is de kans groot dat je mensen trekt die echt op zoek zijn naar tekstschrijvers. Zoeken ze echter op: tips voor goede SEO-teksten, dan willen ze eerder zelf aan de gang met het schrijven en hebben ze je niet nodig, maar kunnen ze wel op je site terecht komen. Al met al zijn er dus verschillende aspecten waar je op moet letten. Zoekwoorden onderzoek is in ieder geval het fundament van een goed online marketing plan.

Data analyse

Data analyse online marketing planEen ander belangrijk aspect van een online marketingplan is het analyseren van de data. Daar bedoelen wij met name de data van de website mee. Gelukkig zijn er gratis programma's waarmee je een data analyse grondig uit kunt voeren. Daarbij kun je denken aan Google Analytics. Maar wat zijn nu de voordelen van het analyseren van de data, vraag jij je wellicht af.

Welnu, ook dat is het best uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Stel je voor dat jij wil weten of de homepage van je website een beetje aantrekkelijk is. Je kunt deze homepage dan proberen en vervolgens kun jij middels data analyse nagaan hoeveel mensen na het bezoeken van de home page weer van je website af gaan, en hoeveel mensen er blijven. Op basis daarvan kun je dus een conclusie trekken over de homepage. Maar je kunt bijvoorbeeld ook analyseren hoe lang mensen op de website blijven. Zo zijn er nog veel meer zaken waar je aan kunt denken.

Doelgroep vaststellen

Een ander belangrijk onderdeel van het online marketingplan is het vaststellen van je doelgroep. Dit is om meerdere redenen zeer belangrijk. Je doelgroep in kaart brengen, is enerzijds belangrijk om de manier te bepalen waarop jij naar de buitenwereld communiceert. Focus jij je met je bedrijf bijvoorbeeld op mensen in begin 20? In dat geval kun je een wat informelere toon aanslaan. Verkoop je echter producten voor kinderen, dan moet je juist op een kinderlijke, aantrekkelijke manier schrijven. Verkoop jij producten voor oudere mensen, zoals gehoorapparaten? In dat geval is het juist weer aan te raden om een zeer formele toon aan te slaan.

Hierboven hebben wij een belangrijke reden genoemd waarom het vaststellen van de doelgroep belangrijk is, maar er is nog een belangrijkere reden. Voor de marketing gebruiken veel mensen namelijk Sociale Media. Dit is zeer handig, omdat je daar specifiek voor een bepaalde doelgroep reclame kunt maken. Je kunt dan meer leads genereren door specifiek op een bepaalde doelgroep de toon te zetten. Daarom mag het vaststellen van de doelgroep niet ontbreken in het online marketingplan wat je gaat schrijven voor je bedrijf.

Wat wil jij bereiken?

Online marketing planAls laatste is het dan ook nog zeer belangrijk om na te gaan wat jij precies wil bereiken met je online marketingplan. Dit klinkt misschien gek, want jij wil uiteraard producten verkopen, of dat mensen diensten bij je afnemen. Maar dit kan ook op een meer indirecte en tactische wijze naar voren komen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij bepaalde blogs op je website hebt staan. Blogs met veel kwalitatieve, gratis content. Een plan kan dan als volgt zijn: door zoekmachines wil je dat mensen terecht komen bij deze gratis blogs. Vervolgens lezen zij de kwalitatieve content van deze gratis blogs en denken ze: dit persoon of bedrijf weet wat hij of zij moet doen. Op die manier kun je dus een lead creëren en door verschillende processen leiden. Nadat deze lead je blogs heeft gelezen, kiest hij of zij ervoor om een dienst of product bij je af te nemen.

Uiteraard kan het ook zo zijn dat jij een klant direct naar een dienst of product wil laten verwijzen. In dat geval moet je weer een hele andere strategie toepassen. Daarom is het belangrijk om dit allemaal te verwerken in je online marketingplan.

Samen jouw online marketing plan bepalen

Een goed marketingplan bestaat uit een aantal cruciale delen. Dit is de basis voor jouw online marketing activiteiten en het begin van een succesvolle campagne. Wil jij het beste online marketing plan creëren voor jouw bedrijf? Laat je dan adviseren over de mogelijkheden. We helpen je graag aan een gedegen plan waarmee jouw bedrijf resultaat gaat behalen.

Benieuwd naar onze ideeën voor jouw bedrijf?

Share this story: