Marketingstrategie B2B

 • 10+ jaar online marketing ervaring
 • 9.6 als beoordeling door klanten
 • Meer dan 82 succesvolle projecten

Wil jij met jouw B2B-bedrijf succesvol marketing inzetten om de naamsbekendheid te vergroten of nieuwe klanten te werven? Dan is het verstandig om een marketingstrategie B2B toe te passen. Hoe je dit doet, waarom het belangrijk is om een marketingstrategie toe te passen en tips voor het opzetten ervan, lees je allemaal in deze blog. Lees snel verder voor alle informatie!

Wat is een marketingstrategie B2B?

Een marketingstrategie B2B is een plan dat een bedrijf ontwikkelt om zijn producten/diensten te verkopen aan een ander bedrijf. Anders dan bij B2C-marketing focust het bedrijf dat de marketing inzet zich hier op de behoeften en interesses van stakeholders binnen een andere organisatie. De verkoopcycli wordt daardoor ook vaak langer en een stuk lastiger waardoor de marketing gericht is op het bouwen van duurzame relaties met klanten. Hierbij is het belangrijk dat de marketeer een diep begrip heeft van de bedrijfsprocessen, de industrie en de markt van de B2B-doelgroep. De belangrijkste elementen die terug te vinden zijn in een marketingstrategie B2B zijn marktonderzoek, doelgroep segmentatie, positionering en de keuze van marketingkanalen. Dit proces is ook terug te zien in B2B leadgeneratie

Waarom heb je een marketingstrategie B2B nodig?

De basis voor goede B2B marketing is een goede marketingstrategie B2B. Toch denken veel bedrijven een strategie niet nodig te hebben. Zonde want er is met een goede marketingstrategie B2B zoveel te halen. Om te kunnen zeggen waarom een marketingstrategie B2B echt noodzakelijk is, is het goed om te begrijpen wat de kenmerken van B2B zijn. B2B wordt gekenmerkt door de lange besluitvormingsprocessen, de hoge aankoopbedragen, technische complexiteit, de relatiegerichtheid en tot slot de nichemarkten waar veel kennis van de markt voor nodig is. Kijkend naar de B2B-kenmerken zijn er verschillende redenen om een marketingstrategie B2B op te zetten. Dit zijn: 

 • Gerichte aanpak: Gezien de specifieke behoeften en de moeilijkheid van de B2B-sector is een gerichte aanpak erg belangrijk. Een gerichte aanpak zorgt ervoor dat de juiste doelgroep met de juiste middelen en boodschap worden bereikt zodat het resultaat van de marketing maximaal zal zijn. 
 • Duurzame relaties: Doordat B2B gekenmerkt wordt door hoge aankoopbedragen en een lang besluitvormingsproces is een marketingstrategie B2B goed voor het bouwen van een duurzame relatie. Het opbouwen en onderhouden van een klantrelatie zorgt voor loyaliteit en vertrouwen. 
 • Verhoogde klantwaarde: De B2B-klanten zoeken naar oplossingen die aan hun zakelijke wensen voldoen. Een marketingstrategie B2B die laat zien dat er veel kennis is over een bepaalde nichemarkt, zorgt ervoor dat B2B-klanten het gevoel hebben dat er werkelijk waarde wordt toegevoegd en het probleem van de klant wordt opgelost. 
 • Concurrentievoordeel: De laatste reden waarom jouw bedrijf een marketingstrategie B2B moet inzetten is het behalen van een concurrentievoordeel. Veel B2B-bedrijven hebben vergelijkbare producten of diensten. Een marketingstrategie die verschilt van de andere bedrijven kan zorgen voor concurrentievoordeel wanneer de strategie een unieke waarde propositie of een innovatieve oplossing duidelijk maakt. Meer informatie over wat er wordt bedoeld met innovatieve oplossingen? Lees dan eens B2B trends 2024

Welke stappen moet je ondernemen voor een marketingstrategie B2B?

Om een goede marketingstrategie B2B op te zetten, maken we gebruik van de strategische marketingplanning van Cairns (2021). Hieronder zijn de stappen te zien die jij kan volgen om een goede marketingstrategie op te zetten: 

Stap 1: Marketing landschap

De eerste stap gaat het om het analyseren van de huidige situatie van jouw bedrijf. Waar staat het bedrijf op dit moment? Wat zijn onze huidige marketinginspanningen, wat is de effectiviteit daarvan, wat zijn de doelen van het bedrijf, in welke marktsectoren zijn we actief, wat zijn al onze producten en diensten, wat is de geschiedenis van het bedrijf, etc. Door dit te bepalen wordt er een sterke basis gevolgd voor strategische beslissingen die later komen.

Stap 2: Concurrentieanalyse

Nadat je je eigen bedrijf goed in beeld hebt gebracht, is het belangrijk om de concurrentie te analyseren. Wat doen zij, hoe positioneren zij zich, welke strategieën passen zij toe, etc. Door concurrenten te analyseren kom je er eenvoudig achter wat jouw sterke en zwakke punten zijn. 

Stap 3: Bericht, merk en positionering

Nu het marketing landschap en de concurrentie geanalyseerd is, kan je werken aan een eigen krachtige waardepropositie en merkidentiteit die de kernwaarden en doelen van de onderneming onderstrepen. Ook bepaal je in deze stap hoe je elke doelgroep wil aanspreken met een bepaalde tone of voice. 

Stap 4: Media en marketing kanalen selecteren

Stap 4 is het selecteren van de perfecte media en marketingkanalen die aansluiten bij de doelgroep waarop wordt gefocust, lettend op de verschillende fases van de customer journey. 

Stap 5: MarTech Stack

Na het bepalen van de kanalen, is het noodzakelijk om de juiste marketing tools te implementeren om marketingdiensten effectief en efficiënt uit te kunnen voeren. Alle marketingtools bij elkaar wordt ook wel de MarTech Stack genoemd. 

Stap 6: Het bepalen van doelstellingen

Stel SMART-doelstellingen op die met behulp van de marketingstrategie B2B behaald dienen te worden. 

Stap 7: Opzetten van een actieplan

De op een na laatste stap is het opzetten van een actieplan met daarin het budget en de tijdlijn. Hierbij is het belangrijk dat dit goed is afgestemd op de SMART-doelen van stap 6. 

Stap 8: Het proces volgen en optimaliseren

De laatste stap is het volgen van alle marketingactiviteiten om de effectiviteit te beoordelen en te kunnen optimaliseren. De data die hieruit komt, is nodig om de marketingstrategie B2B telkens een beetje bij te sturen.

Marketingstrategie B2B stappen

Een strategie voor elke fase van jouw bedrijf

Of je nou een bedrijf hebt dat al tientallen jaren meegaat of pas net komt kijken in het B2B-wereldje, een marketingstrategie B2B is belangrijk in elke fase van de levenscyclus. Elke fase van de levenscyclus waar jouw bedrijf in zit, heeft een specifieke aanpak nodig van B2B marketing. Bepaal goed waar jouw bedrijf in zit en lees de volgende onderdelen aandachtig door: 

Startup: In deze fase van een B2B-bedrijf ligt de focus op het creëren van merkbekendheid en het aantrekken van de eerste klanten, ook wel zakelijke leads. De marketingdoelstellingen van de marketingstrategie zullen te maken hebben met het verhogen van de zichtbaarheid met behulp van online marketingtechnieken. 

Groei: Wanneer jouw bedrijf flink aan het groeien is, ligt de focus niet meer op het verhogen van de zichtbaarheid maar meer op het uitbreiden van de marktpositie en het versterken van de klantrelaties. De marketingstrategieën die hierbij horen zijn gericht op de klantsegmentatie en de gepersonaliseerde marketingcampagnes. 

Volwassenheid: Groeit jouw bedrijf niet echt meer en zit het ‘steady’ in de markt? Het doel is dan het behouden van het marktaandeel en de marketing efficiëntie optimaliseren. De marketingstrategie B2B dient hierop aangepast te worden door meer te focussen op de optimalisatie en programma’s omtrent het behouden van klanten. 

Vernieuwing: De laatste fase waar jouw bedrijf in kan zitten is de vernieuwende fase waarin het bedrijf ervoor heeft gekozen om een andere richting in te slaan. Denk hierbij aan het opereren in nieuwe markten of het integreren van nieuwe technologieën en te reageren op trends. Een marketingstrategie B2B moet daarom flexibel en aanpasbaar kunnen zijn om snel te kunnen reageren op belangrijke ontwikkelingen.

Tips voor een goede marketingstrategie B2B

Om een goede marketingstrategie B2B op te zetten, hebben wij van Tools2Grow een paar tips voor je opgesteld. Dit zijn de volgende tips:

 1. Focus op relatieopbouw en netwerken: B2B wordt gekenmerkt door een lange verkoopcyclus en dure aankopen. Een langdurige relatie opbouwen en onderhouden is hierdoor erg belangrijk. 
 2. Zet contentmarketing in om jezelf te positioneren als een thought leader: Laat zien dat je veel weet van een bepaalde branche en maak dat kenbaar aan de markt door waardevolle content zoals blogs, whitepapers en webinars te plaatsen/ te geven. 
 3. Optimaliseer de online marketingkanalen zoals SEO en social media: Het aantonen dat je veel kennis hebt of dé oplossing hebt voor een B2B-sector is belangrijk maar dit werkt niet wanneer je niet zichtbaar bent voor de doelgroep. Zorg dus dat de marketingkanalen geoptimaliseerd zijn waardoor je zichtbaar bent en blijft voor de doelgroep. 
 4. Meten=weten: Door goed de resultaten te analyseren en te meten, kun je snel de strategie aanpassen wanneer er een verandering in de markt plaatsvindt. Onze tip voor een goede marketingstrategie B2B is dan ook dat je voortdurend de strategie evalueert en optimaliseert.
 5. Keep calm. Een B2B-cycli duurt nou eenmaal lang: Een verkoopproces in de B2B duurt erg lang doordat er veel stakeholders mee bemoeien. Ben vooral geduldig in de communicatie en biedt waarde aan potentiële klanten gedurende het aankoopproces.

Een marketingstrategie B2B met behulp van Tools2Grow

Tools2Grow is een B2B-online marketingbureau met meer dan 10+ jaar ervaring in het vakgebied en toegewijd aan het realiseren van succes voor jouw organisatie. Door goed onderzoek te doen naar de markt en jouw bedrijf, ontwikkelt Tools2Grow een gepersonaliseerde marketingstrategie B2B die gericht is op het genereren van meer omzet of leads. Bij Tools2Grow wordt alles van A tot Z geregeld en is daarom de ideale partner voor jouw bedrijf.

Kom in contact met de specialisten van Tools2Grow

Vragen of suggesties voor jouw marketingstrategie B2B? Neem dan eenvoudig en snel contact op voor meer informatie of een passende ondersteuning voor jouw bedrijf. Wij van Tools2Grow helpen je graag. Met een 9,6 als beoordeling van klanten, meer dan 250 succesvolle projecten en 10+ jaar ervaring weten wij met elke vraag raad. Wacht niet en kom in contact!

Bronnen: 

Cairns, A. (2021). 3 ways to fix your B2B content marketing strategy. In U. G. Seebacher (Ed.), B2B Marketing, Management for Professionals (pp.121-156). Springer Nature Switzerland. https://doi.org/10.1007/978-3-030-54292-4_5

B2B-marketing richt zich op bedrijven die producten of diensten aan andere bedrijven verkopen, terwijl B2C-marketing zich richt op het verkopen aan consumenten. B2B-marketing is vaak complexer vanwege de langere koopcycli, het besluitvormingsproces en de focus op zakelijke behoeften en ROI.

Begrijp de pijnpunten, doelen en uitdagingen van je zakelijke klanten. Investeer in diepgaand onderzoek om hun behoeften te begrijpen en ontwikkel vervolgens content en oplossingen die hun specifieke problemen aanpakken en waarde toevoegen aan hun bedrijf.

Enkele effectieve kanalen voor B2B-marketing zijn contentmarketing via blogs, whitepapers en casestudy's, e-mailmarketing voor het onderhouden van relaties en het verstrekken van waardevolle informatie, sociale media voor het opbouwen van merkbekendheid en betrokkenheid, en evenementen en conferenties voor persoonlijke interactie en netwerkmogelijkheden.

Succes in B2B-marketing kan worden gemeten aan de hand van verschillende KPI's, waaronder leadgeneratie, conversieratio's, klantretentie, klanttevredenheid, ROI van marketingcampagnes en merkherkenning. Het gebruik van analytics-tools kan helpen bij het volgen en analyseren van deze statistieken.

Blijf flexibel en houd de markttrends, concurrentie en klantbehoeften voortdurend in de gaten. Pas je strategie aan op basis van nieuwe informatie en experimenteer met nieuwe benaderingen om relevant te blijven en concurrentievoordeel te behouden. Regelmatige evaluatie en aanpassing zijn essentieel in een dynamische B2B-marktomgeving.

Benieuwd naar onze ideeën voor jouw bedrijf?

Share this story: