Marketing logistiek

 • 10+ jaar online marketing ervaring
 • 9.6 als beoordeling door klanten
 • Meer dan 82 succesvolle projecten

Marketing logistiek combineert de essentiële marketing tricks met de logistieke sector. Het draait hierbij om het begrijpen van klantbehoeften, het efficiënt positioneren van logistieke diensten, het stimuleren van groei en het vergroten van concurrentiekracht binnen deze sector.

De verhouding tussen marketing en logistiek

De relatie marketing en logistiek is nauw verweven en daarnaast ook cruciaal voor het succes van een bedrijf. Hier kort wat aspecten om deze relatie duidelijker in kaart te brengen:

 • Productbeschikbaarheid en timing: Marketingactiviteiten creëren vraag naar producten en diensten. Logistiek moet ervoor zorgen dat deze producten op tijd beschikbaar zijn.
 • Klantenservice: Marketing en logistiek werken samen om een goede klantenservice-ervaring te bieden. 
 • Transport en levering: Het plannen van transport en levering van producten aan klanten is erg belangrijk. Marketing moet hierbij rekening houden met de verwachtingen van de klanten.
 • Voorraadbeheer: Marketing en logistiek moeten samenwerken om een evenwicht te vinden tussen het stimuleren van de verkoop en het beheren van voorraadniveaus.
 • Data-analyse: Zowel marketing als logistiek vertrouwen op gegevens om beslissingen te nemen en processen te optimaliseren.

Logistieke marketing maakt deel uit van alle activiteiten die voor, tijdens en na het aankoopproces plaatsvinden. Deze worden hieronder verder toegelicht.

Voor de verkoop

Het traject van marketing logistiek vóór de verkoop, ook wel bekend als pre-sales fase, omvat alle stappen en activiteiten die plaatsvinden voordat een daadwerkelijke verkooptransactie plaatsvindt. Dit traject is cruciaal om potentiële klanten te interesseren en overtuigen van de waarde van een product of dienst. Dit is in een paar stappen te doen:

 1. Prospectidentificatie en -generatie: Identificeren van potentiële klanten.
 2. Leadkwalificatie: Kwalificeren van leads op basis van criteria.
 3. Behoefteanalyse en oplossingsvoorstelling: Analyseren van de behoeften van potentiële klanten. 
 4. Presentatie en demonstratie: Presenteren van voorgestelde oplossing aan de potentiële klant, met als doel deze te overtuigen van de waarde.
 5. Onderhandeling en voorstel: Na de presentatie kan er ruimte zijn voor onderhandelingen. 
 6. Afsluiting: Als de potentiële klant is overtuigd en akkoord gaat, wordt de verkoop afgesloten.

Tijdens de verkoop

Het verkooptraject tijdens marketing logistiek omvat de stappen en activiteiten die plaatsvinden vanaf het moment dat iemand overtuigt is van de waarde van een product of dienst. In een kort stappenplan wordt hieronder uitgelegd hoe dit proces werkt:

 1. Orderverwerking en voorraadbeheer: Na de aankoopbeslissing, wordt de bestelling verwerkt. 
 2. Logistieke planning: Het plannen van de levering van het product aan de klant is cruciaal.
 3. Communicatie en tracking: Open en transparante communicatie met de klant is erg belangrijk. Denk hierbij aan updates over de status van de bestelling.
 4. Levering en fulfilment: Op de dag van levering wordt het product verzonden naar de klant en geleverd op het afgesproken adres. 
 5. Aftersales-ondersteuning: Na de verkoop is afgerond, biedt marketing logistiek vaak ook nog aftersales-ondersteuning. Denk hierbij aan garanties, retourbeleid of installatiehulp.

Na de verkoop

Na de verkoop van marketing logistiek kan het traject verschillende stappen omvatten. Dit is meestal afhankelijk van de specifieke vereisten van de klant en de aard van het project. Hieronder kort de stappen uitgelegd:

 1. Initiële besprekingen en vereistenanalyse: Na de verkoop worden de exacte behoeften en vereisten besproken tussen de klant en het marketinglogistiek team.
 2. Productie van materialen: Productie van marketingmaterialen, zoals drukwerk en digitale content.
 3. Logistieke planning: Het opzetten van een efficiënt distributiesysteem.
 4. Implementatie: Uitvoering van de marketingcampagne. 
 5. Monitoring en optimalisatie: Continu monitoren van de campagne prestaties en indien nodig aanpassingen maken.
 6. Evaluatie en rapportage: Analyseren van de resultaten van de campagne en rapporteren aan de klant. Daarnaast lessen meenemen voor toekomstige projecten.
 7. Nazorg: Afsluitende activiteiten zoals het verzamelen van feedback en evalueren van de klanttevredenheid.

 

Het belang van marketing in de logistiek

Het belang van marketing in de logistiek is essentieel en dit is tweeledig:

Klantbetrokkenheid en -tevredenheid: 

Marketing in de logistiek stelt bedrijven in staat om hun producten en diensten effectief te promoten en klanten aan te trekken. Door middel van marketingcommunicatie kunnen logistieke bedrijven hun waardepropositie communiceren, klanten informeren over hun aanbod en hen overtuigen om voor hun logistieke oplossingen te kiezen. Dit draagt bij aan het opbouwen van klantrelaties, het vergroten van klanttevredenheid en het behouden van klanten op lange termijn. Daarnaast is nog een belangrijk voordeel het genereren van leads. Door marketingstrategieën toe te passen, kunnen leads in de logistieke wereld makkelijker gegenereerd worden.

Marktinzicht en concurrentievoordeel:

Marketing in de logistiek biedt bedrijven inzicht in de behoeften, voorkeuren en gedragingen van klanten. Ook biedt het inzichten in markttrends en concurrentieactiviteiten. Door middel van onderzoek in de markt en analyses kunnen logistieke bedrijven hun aanbod afstemmen op de specifieke behoeften van klanten en zich onderscheiden van concurrenten. Hierdoor kunnen ze concurrentievoordeel behalen en dus hun positie in de markt versterken.

Kortom is marketing logistiek essentieel om klanten aan te trekken, de betrokkenheid te vergroten, klanttevredenheid te bevorderen, leads te genereren, marktinzichten te krijgen en concurrentievoordeel op te doen. Het helpt logistieke bedrijven succesvol te zijn in een zakelijke markt met veel concurrentie. Leads genereren is natuurlijk een van de voordelen van logistieke marketing en ook erg belangrijk voor groei. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, kijk dan vooral even op de website van Tools2Grow bij zakelijke leads.

 

Marketingstrategieën voor logistieke bedrijven

Je hebt verschillende marketingstrategieën die specifiek relevant zijn voor de logistieke sector. Dit komt door de aard van de diensten en de specifieke behoeften van klanten. Hier worden enkele strategieën benoemd:

 • Supply chain visibility: Het bieden van transparantie en zichtbaarheid in de supply chain is een belangrijke strategie voor logistieke bedrijven. Klanten willen graag weten waar hun goederen zich bevinden en wanneer ze worden verwacht. Door tracking technologieën, kunnen bedrijven goede informatie verstrekken over de locatie en status van een product.
 • Efficiënt voorraadbeheer: Om de kosten te minimaliseren en tegelijkertijd betrouwbare service te bieden aan klanten is efficiënt voorraadbeheer cruciaal. Bedrijven doen dit door voorraadniveaus te optimaliseren en overschotten te verminderen. Hiermee kunnen bedrijven waarde toevoegen en klanten tevreden stellen.
 • Klantgerichte oplossingen: Om concurrentievoordeel te behalen in de logistieke sector is het op maat aanbieden van gemaakte, klantgerichte logistieke oplossingen van groot belang. Door je als logistiek bedrijf te richten op unieke behoeften van elke klant en flexibele diensten aan te bieden, kun je waarde toevoegen en langdurige relaties opbouwen met klanten.

Deze drie strategieën vormen de basis voor het succes van logistieke bedrijven en stellen hen in staat zich te onderscheiden van de concurrenten. Naast marketingstrategieën biedt Tools2Grow ook strategieën aan om relevante leads aan te trekken en converteren.

 

Trends en ontwikkelingen in logistieke marketing

In de wereld van marketing logistiek hebben de afgelopen jaren verschillende trends en ontwikkelingen plaatsgevonden. Deze hebben de manier waarop bedrijven hun logistieke processen plannen, uitvoeren en promoten veranderd. Hier enkele voorbeelden:

 • Digitalisering en e-commerce: De opkomst van e-commerce heeft geleid tot een sterke vraag naar efficiënte en flexibele logistieke oplossingen. 
 • Personalisatie en customer experience: Klanten verwachten steeds meer gepersonaliseerde ervaringen, ook op het gebied van logistiek. Bedrijven passen hierdoor ook steeds vaker hun marketingstrategieën hierop aan.
 • Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid: Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de wereld van marketing logistiek. Bedrijven streven naar groenere logistieke oplossingen, door alternatieve brandstoffen te gebruiken, transportroutes te optimaliseren en ook hoe ze zich onderscheiden van hun concurrenten. 
 • Data-driven marketing: Het verzamelen van data en dit analyseren is cruciaal in logistieke marketing. Met deze gegevens krijgen bedrijven inzicht in klantgedrag, markttrends en operationele prestaties. Dit helpt bedrijven weer verder om hun marketingstrategieën te optimaliseren.

Deze trends en ontwikkelingen hebben de manier waarop bedrijven logistieke processen benaderen en hun marketinginspanningen plannen grondig veranderd. Het is voor bedrijven van essentieel belang bij te blijven met deze trends en ontwikkelingen en zich aan te passen aan de wensen en behoeften van klanten. Wil je inzicht krijgen in de B2B trends van 2024? Neem dan vooral een kijkje op de website van Tools2Grow.

 

Voordelen marketing logistiek

Logistieke marketing biedt verschillende voordelen voor bedrijven in de logistieke sector en hun klanten. Hier een lijst met de vijf belangrijkste voordelen:

 • Verbeterde klanttevredenheid: Door klanten een betere service te bieden, zoals snellere leveringen, nauwkeurige tracking van zendingen en flexibele verzendopties, resulteert dit in hogere klanttevredenheid.
 • Concurrentievoordeel: Het aanbieden van efficiënte oplossingen kan bedrijven helpen onderscheiden van hun concurrenten.
 • Kostenbesparing: Door logistieke processen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, heb je als gevolg lagere kosten, wat weer als gevolg heeft dat je concurrerende prijzen kunt aanbieden.
 • Verhoogde operationele efficiëntie: Door middel van marketingactiviteiten kunnen logistieke bedrijven processen verbeteren.
 • Grotere groeikansen: Nieuwe groeimogelijkheden en nieuwe klanten aantrekken doe je door je te richten op klantbehoeften, hoogwaardige diensten te leveren en het opbouwen van een sterk imago.

 

Tips marketing logistiek

Voor het implementeren van effectieve marketing in de logistieke sector zijn hier wat tips:

 • Focus op klantgerichte oplossingen: Identificeer specifieke behoeften van klanten en ontwikkel oplossingen die hierop inspelen.
 • Communiceer transparantie: Zorg voor duidelijke transparante communicatie met uw klanten over levertijden, verzendingen en orderstatussen. 
 • Benadruk duurzaamheid: Richt u op duurzame logistieke praktijken en communiceer dit goed door naar uw klanten. Door uw inzet voor milieuvriendelijke processen te benadrukken, kan dit een positieve invloed hebben op het imago van uw bedrijf.
 • Investeer in technologie: Maak gebruik van geavanceerde technologieën om uw logistieke processen te verbeteren en uw klanten een betere ervaring te bieden.
 • Wees proactief in klantenservice: Biedt een goede klantenservice door proactief te reageren op vragen, problemen en feedback van klanten. 

Door deze tips toe te passen, kunt u uw marketingstrategieën verbeteren en uw concurrentiepositie versterken in de logistieke sector.

 

Hoe Tools2Grow je verder kan helpen!

Tools2Grow is een online marketingbureau gevestigd in Breda, dat B2B-organisaties verder helpt bij het realiseren van hun doelstellingen. Dit doen ze door een (gratis) betrouwbare analyse te maken. Aan de hand van data analyseren ze de huidige situatie, om vervolgens samen met jou een doelstelling te bepalen. Bij Tools2Grow ben je aan het juiste adres, want:

 • We gaan alles van A tot Z voor je regelen
 • Keuzes op basis van data
 • 10+ jaar ervaring 
 • Beoordeeld met een 9,6 door klanten
 • Meer dan 250 succesvolle projecten

Mocht je dus nog hulp nodig hebben op bijvoorbeeld het gebied van SEO, SEA of bij het bouwen van een eigen website, ben je bij Tools2Grow aan het juiste adres.

 

Marketing logistiek is het plannen, beheren en uitvoeren van goederen- en informatiestromen om marketingdoelen te onderhouden.

Marketing logistiek integreert logistieke activiteiten met marketingstrategieën, terwijl traditionele logistiek zich richt op supply chain-optimalisatie.

Belangrijke aspecten zijn distributienetwerken, voorraadbeheer, transportkeuzes, logistieke partnerschappen en technologie-implementatie.

Door productbeschikbaarheid, snelle leveringen, heldere communicatie, gestroomlijnde retourprocessen en verbeterde klantenservice.

Kostenbeheersing, afstemming met marketingcampagnes, omgaan met vraagschommelingen, complexe supply chains, verstoringen en technologische ontwikkelingen.

Benieuwd naar onze ideeën voor jouw bedrijf?

Share this story: