Marketing Automation

  • 10+ jaar online marketing ervaring
  • 9.6 als beoordeling door klanten
  • Meer dan 82 succesvolle projecten

Wat is Marketing Automation?

Marketing automation is een strategische benadering van online marketing waarbij verschillende geautomatiseerde tools worden ingezet om repetitieve taken te automatiseren en marketingcommunicatie te personaliseren. Het zorgt ervoor dat bedrijven op een efficiënte manier met hun doelgroep kunnen communiceren en de juiste boodschap op het juiste moment overbrengen.

Wat doet marketing automation?

Marketing automation zorgt ervoor dat bedrijven een stuk efficiënter kunnen werken. Middels marketing automation kunnen repetitieve taken, zoals bepaalde workflows, namelijk geautomatiseerd worden. Dit bespaart een hoop tijd. Die tijd kun je dan bijvoorbeeld weer besteden aan andere zaken, zoals het opzetten van een goede SEO-strategie. Daarnaast dient marketing automation er ook voor dat marketingcommunicatie gemakkelijk gepersonaliseerd kan worden. Het biedt namelijk inzicht in bepaald gedrag, interesses en voorkeuren van de gebruikers, waardoor relevante en doelgerichte communicatie geleverd kan worden. Dit leidt tot een hogere betrokkenheid en meer conversie.

Wat levert een goede marketing automation flow op?

Een goede marketing automation flow kan je bedrijf een hoop opleveren. Zo verhoogt het de efficiëntie en productiviteit, kan het leads opleveren en verbetert het de klantloyaliteit en retentie.

Verhoogde efficiëntie en productiviteit

Door het automatiseren van taken kunnen marketeers meer bereiken in minder tijd. Zo helpt marketing automation met het stroomlijnen van workflows, het automatisch verzamelen en analyseren van gegevens en het opzetten van gerichte campagnes.Dit leidt tot een verbeterde efficiëntie en productiviteit binnen het bedrijf. 

Betere leadkwalificatie en nurturing

Marketing automation stelt marketeers in staat om leads automatisch te volgen en te kwalificeren op basis van hun gedrag en interacties. Op de manier kan gemakkelijke gerichte en relevantie content aangeleverd worden, passend bij de lead. Dit leidt tot hogere conversies van leads naar klanten. 

Verbeterde klantloyaliteit en retentie

Tot slot leidt een goede marketing automation flow ook tot betere klantloyaliteit en retentie. Middels marketing automation kunnen bedrijven namelijk relevantere aanbiedingen en informatie verstrekken aan klanten op basis van hun specifieke behoeften en interesses. Zo kan een waardevolle relatie opgebouwd worden.

Hoe zet je marketing automation in?

Marketing automation kan op verschillende vlakken worden toegepast, waaronder B2B, B2C en het MKB. Hieronder worden enkele specifieke toepassingen besproken.

B2B-marketing automation

In een B2B-context is marketing automation voornamelijk gericht op het genereren en behouden van leads. Het helpt bedrijven dan om een leads te identificeren, hun gedrag te volgen en hen relevante informatie te verstrekken op basis van hun interesses. Deze leads komen bijvoorbeeld van Linkedin. Met behulp van lead scoring kunnen marketeers prioriteit geven aan leads met het grootste potentieel en deze overdragen aan sales wanneer ze klaar zijn om te kopen.

B2C-marketing automation

In een B2C-context is meer gericht op het opbouwen en behouden van relaties met individuele consumenten.  Marketing automation stelt marketeers in staat om gedragsgegevens van consumenten te verzamelen en te analyseren, waardoor persoonlijke aanbevelingen gegeven kan worden. Succesvolle B2C-bedrijven hebben bewezen dat marketing automation kan leiden tot hogere conversiepercentages, herhaalaankopen en klanttevredenheid.

Marketing automation voor het MKB

Tot slot maakt ook het MKB gebruik van marketing automation. Voor MKB-bedrijven kan het namelijk een waardevol hulpmiddel zijn om marketinginspanningen te optimaliseren en zo te groeien. Hierdoor hebben ze geen groot marketingteam of budget nodig, wat een hoop geld bespaart. Er zijn betaalbare en gebruiksvriendelijke marketing automation tools beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor het MKB. Met de juiste strategie en implementatie kunnen MKB-bedrijven succesvolle resultaten behalen met marketing automation.

Welke voordelen brengt marketing automation met zich mee?

Het gebruik van marketing automation brengt een hoop voordelen met zich mee. Zo heeft het een positief effect op de ROI, de omzet, leads en conversies en op customer journey.  Effect op de ROI

Allereerst kan marketing automation de ROI verhogen door kostenbesparingen en efficiëntieverbeteringen. Door repetitieve taken te automatiseren, kan het personeel effectiever worden ingezet en kunnen processen sneller worden uitgevoerd. Hierdoor krijg je dus meer voor minder inzet. 

Effect op de omzet

Daarnaast heeft marketing automation ook een positief effect op de omzet. Middels marketing automation kun je namelijk  leads door de salesfunnel begeleiden en op het juiste moment relevante aanbiedingen bieden. Lead nurturing en lead scoring zijn essentiële onderdelen van dit proces, waarbij leads worden gekwalificeerd en gevoed totdat ze klaar zijn voor aankoop. Dit kan leiden tot aanzienlijke omzetgroei. Zo heb je meer budget om bijvoorbeeld te investeren in SEA uitbesteden.

Effect op leads en conversies

Marketing automation speelt ook een belangrijke rol bij het genereren en kwalificeren van leads. Door middel van geautomatiseerde workflows kunnen leads op een gestructureerde manier worden opgevolgd en van relevante informatie worden voorzien. Hierdoor kunnen bedrijven leads beter converteren naar klanten. Daarnaast maakt marketing automation het mogelijk om conversiepercentages te verhogen door middel van gerichte en gepersonaliseerde communicatie op basis van de behoeften en interesses van individuele prospects. Uiteindelijk leidt dit tot meer leads en conversies. 

Effect op customer journey

Tot slot heeft marketing automation ook een positief effect op customer journey. Bedrijven kunnen hierdoor namelijk gemakkelijk de juiste boodschap op het juiste moment aan hun klanten leveren. Hierdoor worden klantinteracties verbeterd, wat leidt tot een hogere betrokkenheid en uiteindelijk een positievere klantervaring. Marketing automation stelt bedrijven in staat om klantrelaties te versterken gedurende de gehele customer journey.

Hoe implementeer je marketing automation in je bedrijf?

Maar hoe implementeer je marketing automation nou in je bedrijf? Het implementeren van marketing automation vereist een goed doordachte strategie en planning. Enkele belangrijke stappen bij de implementatie zijn:

Stap 1: Stel duidelijke doelstellingen

Allereerst is het belangrijk om een duidelijke doelstelling voor ogen te hebben. Bepaal wat je wilt bereiken met marketing automation, zoals het genereren van meer leads, het verhogen van conversies of het verbeteren van de klantloyaliteit.

Stap 2: Identificeer de juiste workflows

Kijk vervolgens naar je huidige marketingprocessen en kijk welke taken geschikt zijn voor automatisering. Denk aan e-mailcampagnes, lead nurturing, lead scoring en klantenservice processen.

Stap 3: Selecteer de juiste tool

Kies een marketing automation tool die past bij je behoeften en budget. Overweeg hiebij factoren zoals gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit. 

Stap 4: Train je medewerkers

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je medewerkers goed getraind zijn in het gebruik van de gekozen marketing automation tool. Zorg er dan ook voor dat je tijdig trainingen verschaft, zodat het hele team zo goed mogelijk gebruik kan maken van de marketing automation tool of techniek. 

Stap 5: Meet en analyseer resultaten

Tot slot is het altijd goed om je resultaten ook te monitoren en te verbeteren. Zo zie je meteen waar nog verbeterpunten liggen en kun je het proces nog verder optimaliseren voor de beste resultaten. 

De implementatie van marketing automation kan tijd en inspanning vergen, maar met de juiste strategie en betrokkenheid kan het aanzienlijke voordelen opleveren voor je bedrijf.

Hulp nodig bij marketing automation? Bij Tools2Grow ben je aan het juiste adres!

Marketing automation kan een lastig proces zijn. Gelukkig weten wij er bij Tools2Grow en alles vanaf en helpen we je graag! Zo kunnen wij nagaan waar jouw bedrijf marketing automation kan gebruiken en helpen we je deze implementeren, analyseren en optimaliseren.

Benieuwd naar wat we precies voor jou kunnen betekenen? Neem dan snel contact met ons op!

Benieuwd naar onze ideeën voor jouw bedrijf?

Share this story: