LinkedIn leadgeneratie

 • 10+ jaar online marketing ervaring
 • 9.6 als beoordeling door klanten
 • Meer dan 82 succesvolle projecten

LinkedIn is een social networking platform voor professionals en hét ideale platform voor effectieve leadgeneratie. Het platform noemt zichzelf het grootste zakelijke netwerk van de wereld met miljoenen gebruikers. Hierdoor is het platform ideaal voor alles wat te maken heeft met B2B-marketing. Zo ook LinkedIn leadgeneratie. Alles wat je moet weten over waardevolle connecties maken en omzetten naar potentiële klanten, lees je in deze blog. Verder kom je erachter wat de essentie is van LinkedIn leadgeneratie, waarom het zo succesvol is, en daarnaast delen we hoe jij leads kan genereren op LinkedIn. Benieuwd naar deze waardevolle informatie? Lees dan snel verder!

Betekenis LinkedIn leadgeneratie

LinkedIn leadgeneratie is simpel gezegd het proces op LinkedIn waarbij een potentiële klant wordt geïdentificeerd en aangetrokken om deze vervolgens tot conversie over te laten gaan.  Het gehele leadgeneratieproces maakt gebruik van LinkedIn’s netwerkmogelijkheden, content en de functies van advertenties om zakelijke doelgroepen te bereiken. Door deze mogelijkheden worden bedrijven in staat gesteld om gericht te netwerken en te adverteren. Hierdoor wordt de kwaliteit van de leads hoger. Doordat LinkedIn speciaal ontworpen is als een professioneel netwerk, is het platform erg geschikt voor leadgeneratie. Een stuk meer bijvoorbeeld dan andere platformen zoals Facebook en Twitter. Dit wordt maar eens benadrukt door de cijfers. LinkedIn leadgeneratie is 277% effectiever dan leadgeneratie op de eerder genoemde twee platformen. 

Een goede online aanwezigheid is heel belangrijk als je succes wilt hebben. Een nette en professionele website helpt daarbij enorm. Een professionele website dient als een basis waarop je kunt bouwen om nieuwe klanten te vinden. Hulp nodig bij het maken van een professionele website? Bij Tools2Grow kun jij jouw professionele website op maat laten maken!

Waarom is LinkedIn leadgeneratie zo succesvol?

Zoals eerder gezegd is LinkedIn leadgeneratie zo’n 277% effectiever dan leadgeneratie op platformen als Facebook en Twitter. De reden dat LinkedIn leadgeneratie zo succesvol is, heeft te maken met verschillende factoren. Denk hierbij aan functies en eigenschappen van het platform zoals professioneel, betrouwbaar maar ook de advertentie- en targeting mogelijkheden. Alle factoren die invloed hebben op het succes van LinkedIn leadgeneratie, worden hieronder één voor één beschreven. 

 1. Betrouwbaarheid van LinkedIn;

De reputatie van LinkedIn als een professioneel en betrouwbaar platform speelt een grote rol in zijn succes voor leadgeneratie. LinkedIn wordt een stuk sneller als veilig ervaren dan andere platformen, wat ervoor zorgt dat opbouwen van een zakelijke relatie makkelijker gaat dan bijvoorbeeld op Facebook. Het succes van LinkedIn leadgeneratie is voor een deel dus afhankelijk van LinkedIn’s reputatie. 

2. Rechtstreekse communicatie met topmanagers of CEO’s;

Een ander punt waarop LinkedIn zich onderscheidt van andere platformen is de mogelijkheid tot rechtstreeks communiceren met sleutelfiguren binnen organisaties. Doordat deze lijn direct is, worden er veel schakels overgeslagen waardoor het besluitvormingsproces sneller verloopt. Daarnaast is de kwaliteit van de lead hoger omdat je rechtstreeks in contact kunt gaan met degene die de beslissing maakt voor een bedrijf. 

3. Goed zichtbaar;

LinkedIn biedt met haar platform de mogelijkheid je te onderscheiden van de massa aan berichten. Of je nou kiest voor een persoonlijke video of een op maat gemaakte content, LinkedIn helpt je boodschap op te vallen en indruk te maken op je doelgroep. 

4. Toegang tot rijke en gedetailleerde data;

LinkedIn leadgeneratie is super effectief door de toegang tot de vele data die het platform biedt. Met behulp van de Analytics functie van LinkedIn, kun je een heleboel gedetailleerde professionele data bezichtigen. Zo kan je als marketeer doelgroepen nauwkeurig segmenteren en targeten. Hierdoor zal de effectiviteit van de campagne toenemen waardoor je meer leads vergaard.

5. Persoonlijke benadering = Maximaal effect;

Ook kan er met behulp van data inzichten veel meer gepersonaliseerd worden. Personalisatie zorgt voor een diepere connectie, wat de kans op conversie op haar beurt weer verhoogt. 

6.Iedereen zit op LinkedIn dus ook jouw doelgroep;

LinkedIn leadgeneratie is niet mogelijk wanneer er niemand gebruik maakt van het platform. Met miljoenen actieve gebruikers wereldwijd is de kans groot dat jouw potentiële doelgroep aanwezig is. Hierdoor kun je niet alleen een breed publiek bereiken, maar ook stelt het je in staat om binnen je doelgroep te targeten op bepaalde factoren. Super chill dus!

7. Bouwen van langdurige relaties.

Tot slot is ook het bouwen van langdurige relaties op LinkedIn een sleutelfactor in het succes van LinkedIn leadgeneratie. Bedrijven kunnen eenvoudig langdurige relaties opbouwen door waardevolle content te delen, deel te nemen aan discussies, actief te netwerken en te personaliseren in de communicatie. 

LinkedIn leadgeneratie in 5 stappen

Het proces van leadgeneratie op LinkedIn kan worden opgedeeld in 5 stappen. Wanneer jij deze stappen volgt, ben je in staat om gestructureerd van identificatie van je potentiële doelgroep, naar het omzetten van leads in daadwerkelijke klanten te gaan. Wie wil dat nou niet? Hieronder zie je de 5 stappen die jou kunnen helpen bij het opzetten van een succesvolle leadgeneratie campagne op LinkedIn.

LinkedIn leadgeneratie

Stap 1: zoekopdracht op LinkedIn

LinkedIn leadgeneratie begint altijd als eerste met een zoekopdracht. Het is handig om hierbij te beginnen met een algemene zoekopdracht om potentiële leads te vinden. Wanneer jij al een goed beeld hebt van je doelgroep, maakt LinkedIn het mogelijk om nog gerichter te zoeken met geavanceerde zoekfilters. Zo kun je filteren op locatie, huidige werkgever, functietitel en type industrie. 

Wil jij je zoekopdrachten verfijnen? Dan raden wij het aan om een buyer persona te creëren van jouw ideale klant. Door een duidelijk beeld te hebben van wie je doelgroep is, kun je je marketinginspanningen een stuk effectiever inrichten. 

Stap 2: verkenning van profielen uit jouw zoekresultaat

Na een zoekopdracht ingevuld te hebben, komen er een heleboel profielen naar boven. Deze profielen zijn natuurlijk niet allemaal interessant. Het is daarom verstandig om de profielen één voor één te bestuderen om een beter inzicht te krijgen in hun behoeften, interesses en professionele achtergrond. Na het bestuderen van de profielen, is het een kwestie van de potentiële klanten selecteren. Hierbij kan je kijken naar de gedeelde content, deelname aan discussies, hun huidige interesses en behoeftes, etc. LinkedIn leadgeneratie gaat het effectiefst wanneer jij een goed beeld hebt van de doelgroep.

Stap 3: personaliseer en verstuur een connectie verzoek

Zijn er potentiële klanten uit de selectie gekomen? Stuur ze dan een gepersonaliseerd bericht en een verzoek tot connectie. Kijk hierbij van te voren naar aanknopingspunten zoals gemeenschappelijke connecties of gedeelte interesses om het ijs te breken. Door een gepersonaliseerd bericht te sturen, laat je meteen merken dat je echt geïnteresseerd bent in het profiel en een connectie wilt maken. 

Een voorbeeld bericht zou kunnen zijn: “Beste [Naam], ik kwam uw profiel tegen en was onder de indruk van uw werk in [industrie/sector]. Ik zou graag met u verbinden om [een gemeenschappelijk interessegebied] te bespreken en te zien hoe we wellicht kunnen samenwerken.”

Stap 4: verzoek geaccepteerd? Bericht je connectie!

Nadat jouw verzoek tot connectie is geaccepteerd, is het tijd om te starten met een gesprek en een mogelijke relatie. Dit is een van de belangrijkste stappen van LinkedIn leadgeneratie.  Hierbij start je met een vriendelijke groet. Na het groeten en de algemene kennismaking, kan er waarde worden gecreëerd in je communicatie. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld inzichten te delen of interessante vragen te stellen die relevant zijn voor hun sector of interesses. Blijkt uit het gesprek op LinkedIn dat jij van waarde kan zijn voor de potentiële klant? Nodig haar/hem dan uit voor een ontmoeting om potentiële samenwerkingsmogelijkheden te bespreken.

Stap 5: altijd op de radar blijven

LinkedIn leadgeneratie stopt niet na het opbouwen van een relatie. Deze relatie moet natuurlijk ook gekoesterd worden. Dit kan je doen door actief te blijven op LinkedIn en regelmatig te posten. Hierdoor blijf je altijd op de radar bij je connecties, wat de kans vergroot dat zij aan jou denken wanneer zich een relevante kans voordoet. 

Hoe genereer je leads via LinkedIn Ads?

Zoals je misschien al wel wist, kun je op LinkedIn zowel organische als betaalde leads genereren. Bij betaalde leads hebben we het over LinkedIn Ads. Via deze advertenties is het mogelijk om nauwkeurig te targeten op basis van professionele criteria, zoals functietitel, industrie, bedrijfsgrootte, etc. Dit is ideaal voor B2B LinkedIn leadgeneratie. Er zijn verschillende soorten LinkedIn Ads. Dit zijn onder andere gesponsorde content, gesponsorde berichten, dynamische advertenties en tekst advertenties. Benieuwd welke LinkedIn Ads jij nodig hebt bij je LinkedIn campagne opzetten? Hieronder lichten we de verschillende soorten LinkedIn Ads één voor één toe: 

 1. Gesponsorde content: Deze content verschijnt direct in de nieuwsfeed van je doelgroep en is een geweldige manier om aandacht te trekken. De content ziet er hetzelfde uit als een organisch bericht en voelt daardoor ook minder opdringerig aan. Dit type advertentie is ideaal voor het delen van waardevolle inzichten of het vergroten van je merkbekendheid. 
 2. Gesponsorde berichten: Bij gesponsorde berichten zorg je ervoor dat jouw bericht direct in de inbox van de potentiële klant terechtkomt. Deze vorm van LinkedIn Ads is super handig om direct leads te genereren. Door direct te adverteren, kun je de betrokkenheid, gedrag en reacties van de potentiële lead heel effectief meten. 
 3. Dynamische advertenties: Een advertentie die zich aanpast aan de persoon die hem bekijkt. Super handig toch? Dynamische advertenties van LinkedIn Ads maken dit mogelijk. Op die manier creëer je eenvoudig een persoonlijke en opvallende advertentie-ervaring. 
 4. Tekst advertenties: De makkelijkste manier van adverteren via LinkedIn Ads is het plaatsen van een tekst advertentie. Deze advertentie, met als doel om awareness te creëren, verschijnt boven aan de nieuwsfeed van jouw potentiële doelgroep. 

Ga jij aan de slag met LinkedIn leadgeneratie? Dan hebben wij van Tools2Grow nog een paar tips voor jou. Deze tips gaan over het targeten, het ontwerpen van je advertentie en het beheren van je budget. Lees ze goed door om effectief te adverteren met LinkedIn Ads. 

 • Targeting: Bestudeer van tevoren goed wat de kenmerken zijn van jouw potentiële doelgroep. Stel hiervoor een buyer persona op, ook wel een ideaal klantprofiel genoemd, om gericht te kunnen targeten. Bij het maken van een buyer persona kan gelet worden op kenmerken als demografische gegevens, interesses, gedragingen, branche, etc. 
 • Advertentie Ontwerp: Het oog wil ook wel wat. Hiermee bedoelen we dat een advertentie er goed en aantrekkelijk uit moet zien om de aandacht van je doelgroep te trekken. Zorg ervoor dat de waarde propositie duidelijk is en dat er een sterke call-to-action aanwezig is.  
 • Budgetbeheer: Meteen vol gas een betaalde LinkedIn campagne opzetten na het lezen van deze blog? Dat raden wij niet aan. Begin met een bescheiden budget om je advertenties te testen en te optimaliseren. Gebruik de data van de testen om je campagne te verfijnen. Verhoog het budget als je merkt dat resultaten worden behaald voor de best presterende advertenties. 

Wil jij graag aan de slag met LinkedIn Ads maar twijfel je over je eigen kunnen en weten? SEA uitbesteden kan bij Tools2Grow! 

Leads opvolgen

Yes, een lead via LinkedIn leadgeneratie, maar wat nu? Het is zeer belangrijk om deze snel en effectief op te volgen om de klant door de salesfunnel naar een aankoop te leiden. Dat is natuurlijk datgene waarvoor je het allemaal doet. Hieronder zie je enkele cruciale stappen die jij kan opvolgen: 

 1. Snelle respons: Een snelle reactie kan een nieuwe lead sterk beïnvloeden of hij uiteindelijk overgaat tot het converteren. Studies hebben aangetoond dat, wanneer jij binnen één uur reageert, de kans groter is dat de lead doorgaat in de salesfunnel. 
 2. Gepersonaliseerde communicatie: Ook het personaliseren van de communicatie is iets wat jij niet mag vergeten bij het opvolgen van de leads. Hierdoor toon je interesse en laat je zien dat je de behoefte begrijpt van de potentiële klant. 
 3. Gebruik van CRM-tools: CRM-tools, ook wel Customer Relationship Management-tools genoemd, zijn niet te missen voor het effectief opvolgen van leads. Deze tools kunnen helpen bij het creëren van een overzicht van potentiële klanten en het plannen van follow-up activiteiten. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat te doen per lead om deze over te halen tot conversie. 
 4. Nurturing leads: Hoe houdt je leads geïnteresseerd en betrokken? Dit kan je doen door waardevolle informatie en content te blijven verstrekken. Hiermee zorg je ervoor dat de potentiële klant jou niet vergeet. De content die je kan blijven sturen, kan onder andere leerzame content of relevante aanbiedingen zijn. Dit hangt een beetje af in welke fase van de salesfunnel de klant zich bevindt. Ga hier dus voor jouw lead na waar hij/zij zich bevindt. Bij LinkedIn leadgeneratie is het belangrijk om precies te weten wie de klant is en waar het zich bevindt in de salesfunnel. 
 5. Het meten van interacties en aanpassen van strategieën: Het bijhouden van interacties en het analyseren van gegevens gedurende de gehele customer journey is erg belangrijk. Op basis hiervan kunnen strategieën aangepast worden om ervoor te zorgen dat de lead overgaat tot conversie. 
 6. Consistentie en geduld: De ene lead is de andere niet. Je zult vaak tegenkomen dat sommige mensen direct overgaan tot conversie, daar waar anderen misschien wat meer bedenktijd nodig hebben. Het is hierbij belangrijk dat je geduld hebt en niet te opdringerig wordt. Blijf doorgaan met het consistent delen van informatie op LinkedIn en wacht geduldig totdat de tijd rijp is voor de lead. LinkedIn leadgeneratie is effectief zolang jij geduldig blijft. 

LinkedIn leadgeneratie door Tools2Grow

LinkedIn leadgeneratie kan best lastig zijn wanneer je hier niet zoveel verstand van hebt. In dat geval is het handig om hulp in te schakelen van professionals die “dag en nacht” bezig zijn met LinkedIn leadgeneratie. Door gebruik te maken van geavanceerde targetingtechnieken en geoptimaliseerde advertentiecampagnes, kan Tools2Grow hoogwaardige leads voor jouw bedrijf binnen halen. Wie wil dat nou niet? LinkedIn marketing uitbesteden doe je bij Tools2Grow!

Meer weten over LinkedIn leadgeneratie? Kom in contact!

Na het lezen van deze blog nog vragen over LinkedIn leadgeneratie?  Bij Tools2Grow zijn we experts in het creëren van op maat gemaakte strategieën om kwalitatieve leads op LinkedIn te genereren en effectief op te volgen. Van profieloptimalisatie tot gerichte advertentiecampagnes, wij staan altijd voor je klaar. Ontdek hoe we je bedrijf kunnen helpen groeien met LinkedIn leadgeneratie en neem contact op!

Optimaliseer je LinkedIn-profiel door een professionele foto en een aantrekkelijke kop te gebruiken die duidelijk je waardepropositie weergeeft. Vul je samenvatting in met relevante trefwoorden en details over je ervaringen en successen. Zorg ook dat je profiel volledig ingevuld is inclusief onderwijs en vaardigheden, en vraag om aanbevelingen om je geloofwaardigheid te versterken.

Gebruik de geavanceerde zoekfuncties van LinkedIn om potentiële leads te vinden. Filter op industrie, locatie, huidige bedrijven, functietitels en meer. Maak ook gebruik van LinkedIn Groups en volg relevante hashtags om betrokken te raken bij gesprekken binnen je vakgebied.

De beste benadering is persoonlijk en direct. Verstuur een gepersonaliseerd connectieverzoek waarin je een specifiek detail uit het profiel van de persoon benoemt of een gemeenschappelijke connectie of interesse aanhaalt. Na het accepteren van het verzoek, stuur een bericht waarin je waarde biedt zonder direct iets te verkopen.

De frequentie kan variëren, maar een goede vuistregel is om minstens één keer per week originele content te posten en regelmatig te reageren op of delen van andere relevante posts. De sleutel is consistentie en kwaliteit boven kwantiteit.

 Meet succes door het bijhouden van KPI's zoals het aantal nieuwe connecties, de interactie op je posts (likes, comments, shares), en het aantal berichten dat leidt tot concrete verkoopgesprekken of conversies. LinkedIn biedt ook analytics voor je profiel en je activiteiten, die inzicht geven in je bereik en engagement.

LinkedIn Premium en Sales Navigator bieden geavanceerde zoekfilters, inzicht in wie je profiel heeft bekeken, en de mogelijkheid om InMail-berichten te sturen naar mensen buiten je netwerk. Deze functies kunnen zeer waardevol zijn voor diepgaande leadgeneratie, vooral als je een specifieke doelgroep target of in een competitieve industrie zit.

Benieuwd naar onze ideeën voor jouw bedrijf?

Share this story: