Inbound B2B marketing

 • 10+ jaar online marketing ervaring
 • 9.6 als beoordeling door klanten
 • Meer dan 82 succesvolle projecten

Inbound B2B marketing

Inbound B2B marketing is een aanpak waarbij bedrijven waardevolle en relevante content delen en creëren om potentiële B2B klanten aan te trekken. In tegenstelling tot de normale marketing activiteiten, die als opdringerig ervaren kunnen worden, gaat het bij inbound B2B marketing om het leveren van waarde en het toepassen van deze marketing in de juiste fase van de customer journey.

Bedrijven passen inbound B2B marketing toe omdat het deze bedrijven in staat stelt om op een authentieke en oprechte manier in contact te komen met de doelgroep. Door waardevolle content te leveren en te creëren die aansluit bij de wensen en behoeften van de potentiële klanten, zorgt dit ervoor dat bedrijven vertrouwen opbouwen en het merk imago versterken. 

In deze blog wordt alle informatie gedeeld die jouw bedrijf nodig heeft om met inbound B2B marketing te starten. Daarnaast wordt er inzicht geboden waarom deze soort marketing juist zo waardevol is om toe te passen binnen jouw B2B bedrijf. Ook worden de voordelen van inbound B2B marketing genoemd en delen wij de stappen die er voor zorgen dat jij kan beginnen met inbound marketing binnen jouw B2B organisatie. Een professionele website is enorm belangrijk voor een goede klant ervaring. Laat jouw website bouwen door Tools2Grow.

 

Wat is inbound B2B marketing?

Zoals in bovenstaande tekst al kort verteld is, is inbound marketing het type marketing waarbij bedrijven waardevolle content creëren en delen met als doel de B2B klanten aan te trekken en over te laten gaan tot conversie. Hierbij draait het om het begrijpen van de specifieke behoeften en uitdagingen van andere bedrijven en het leveren van relevante informatie op het juiste moment in de customer journey. In plaats van het pushen van directe verkoopt, gaat het bij inbound marketing om het opbouwen van duurzame klant relaties en het leveren van nuttige content voor jouw B2B doelgroep. 

Er zijn verschillende redenen waarom het voor de B2B markt interessant is om te starten met inbound B2B marketing. Een van de voornaamste redenen is dat de B2B markt een complex aankoopproces heeft. Bij dit complexe aankoopproces is het belangrijk de doelgroep van relevante en nuttige informatie te voorzien. Door dat jouw bedrijf stapsgewijs, volgens de customer journey en op het juiste moment relevante content deelt. Is de kans groter dat jouw potentiële klanten gaat converteren. 

Naast de B2B marketing bestaat er ook B2C marketing. Waarbij B2B gericht is op de marketing tussen bedrijven gaat het bij B2C marketing om de marketing tussen een bedrijf en een consument. Wat de B2B markt van de B2C markt onderscheid is de complexiteit van het besluitvormingsproces. Binnen de B2B markt worden beslissingen in de meeste gevallen gemaakt door een groep mensen die allemaal hun mening over een aankoop mogen delen. Bij B2C marketing is er vaak maar een persoon betrokken bij de aankoop en gaat dit aankoopproces een stuk sneller. Daarnaast zijn B2B bedrijven veel meer gericht op het opbouwen van langdurige en duurzame relaties met de klant.

Starten met inbound B2B marketing - dit is waarom!

Tegenwoordig kiezen steeds meer bedrijven er voor om te starten met inbound B2B marketing. Dit komt doordat steeds meer bedrijven de voordelen van deze soort marketing gaan inzien. Inbound marketing biedt een strategische benadering die gericht is op het aantrekken van potentiële zakelijke klanten door waardevolle en relevante content te leveren. Daarnaast richt inbound B2B marketing zich erop dat je in plaats van enkel producten of diensten promoot, juist oplossingen biedt voor jouw klanten door het leveren van waardevolle content. 

De resultaten die je met inbound marketing kan behalen zijn erg positief wanneer je dit goed implementeert. Hierbij moet de nadruk worden gelegd op de kwalitatieve leadgeneratie waarbij de focus ligt op het aantrekken van potentiële klanten voor jouw bedrijf. Het is belangrijk dat je bij inbound marketing de customer journey optimaliseert per fase. Hierbij gaat het niet alleen om het informeren van nieuwe klanten, maar ook het beter inspelen op de wensen en behoeften van jouw bestaande klanten. 

Wat inbound B2B marketing zo interessant maakt voor jouw bedrijf en doelgroep is dat het daadwerkelijk waarde biedt, omdat jij met jouw bedrijf inspeelt in het oplossen van een probleem van de doelgroep en niet alleen jouw product of dienst aan het pushen bent. Dit maakt de content boeiend voor jouw doelgroep waardoor jij met jouw bedrijf autoriteit creëert. 

De voordelen van inbound B2B marketing 

Er zijn verschillende voordelen bij het implementeren van inbound B2B marketing zowel voor jouw B2B bedrijf als voor jouw doelgroep. 

De voordelen voor jouw B2B bedrijf 

 • Leadkwaliteit: Inbound B2B marketing richt zich op het aantrekken van de doelgroep door relevante content te bieden. Hierdoor worden kwalitatieve leads gegenereerd, wat de kans op conversie verhoogt.
 • Relatieopbouw: Door waardevolle content te delen, bouwt jouw B2B-bedrijf betrouwbare relaties op met potentiële klanten. Dit vertrouwen kan leiden tot langdurige samenwerkingen en herhaalde zaken.
 • Positief merkimago: Het delen van educatieve en informatieve content positioneert jouw B2B bedrijf als een expert in de branche. Dit draagt bij aan een positief merkimago en versterkt de geloofwaardigheid vanuit jouw doelgroep!

De voordelen voor jouw B2B doelgroep

 • Relevante informatie: Klanten profiteren van relevante informatie die aansluit bij hun behoeften en uitdagingen. In plaats van opdringerige reclame ontvangen ze waardevolle content die hen helpt bij het nemen van geïnformeerde beslissingen.
 • De customer journey: Inbound marketing geeft jouw klantne de controle over hun eigen aankoopproces. Ze kunnen op hun eigen tempo door verschillende fases van de customer journey.
 • Interactie mogelijkheden: Klanten kunnen actief deelnemen aan de content door bijvoorbeeld reacties achter te laten, vragen te stellen of deel te nemen aan discussies. 

Over het algemeen zijn er verschillende en meerdere voordelen verbonden wanneer jouw bedrijf inbound B2B marketing implementeert. Het zorgt voor een langdurige waarde door het leveren van kwalitatieve content. Daarnaast kan het jouw online vindbaarheid vergroten door zoekmachineoptimalisatie en sociale media effectief in te zetten. Dit helpt niet alleen bij jouw online vindbaarheid, maar ook bij het aantrekken van jouw doelgroep.

De belangrijkste elementen van inbound B2B marketing

inbound b2b marketing

Door het toepassen van verschillende marketing technieken bij jouw inbound B2B marketing zorg je er voor dat jij jouw doelgroep op verschillende platformen kan benaderen en bereiken. Het is belangrijk dat wanneer jij wil beginnen met het implementeren van inbound marketing voor jouw B2B bedrijf je rekening houdt met verschillende aspecten. Het is namelijk erg belangrijk een marketing bureau of een marketeer in te zetten bij het implementeren. Op deze manier weet jij zeker dat jouw inbound marketingstrategie goed wordt geïmplementeerd binnen jouw organisatie. 

 

Contentcreatie - Deel relevante content met jouw doelgroep 

Contentcreatie omvat het produceren en delen van waardevolle, informatieve content zoals blogs, whitepapers, video's en infographics. Maar dit kan ook gaan om het delen van content op bijvoorbeeld jouw website of sociale media kanalen. Het delen van relevante content positioneert jouw B2B bedrijf als een expert in de branche en biedt waarde aan potentiële klanten tijdens de customer journey.

Door het creëren van goede en informatieve content kan dit leiden tot een grotere merkbekendheid, een positief merk imago en het aantrekken van kwalitatieve leads. Content is erg belangrijk binnen de inbound B2B marketing en het is daarom belangrijk dat jij kwalitatieve content hebt binnen jouw B2B bedrijf.

Zoekmachine Optimalisatie - vergroot jouw online vindbaarheid

Zoekmachineoptimalisatie omvat strategieën en technieken om de online zichtbaarheid van jouw B2B website te verbeteren in de zoekmachineresultaten. Dit kann worden gedaan door het optimaliseren van jouw website op basis van zoekwoorden, maar ook door het schrijven van relevante blogs. Relevantie is een erg belangrijk onderwerp wanneer het gaat om zoekmachine optimalisatie. Een goede SEO zorgt ervoor dat jouw potentiële klanten jouw B2B bedrijf makkelijker vinden wanneer ze op zoek zijn naar relevante producten of diensten.

Door dat jouw bedrijf SEO goed toepast binnen jouw organisatie kan dit leiden tot een verbeterde online vindbaarheid, meer organisch verkeer, een groter bereik en een verhoogde kans op het aantrekken van kwalitatieve leads.

Wil jij jouw SEO resultaten optimaliseren? Laat jouw SEO uitbesteden aan Tools2Grow

Social media - Benut jouw online platforms 

Social media is enorm belangrijk binnen de marketing tegenwoordig. Daarom is het ook voor jouw bedrijf belangrijk hier gebruik van te maken. Socialmediamarketing omvat het gebruik van sociale mediaplatforms om content te delen, interactie aan te gaan en relaties op te bouwen met de doelgroep. Social media biedt de mogelijkheid om direct te communiceren met jouw doelgroep, waardoor jouw bedrijf menselijker en toegankelijker wordt.

Het actief zijn op social media kan leiden tot meer betrokkenheid, het vergroten van de merkbekendheid en het delen van waardevolle content met een bredere doelgroep.

Wil jij jouw social media uit handen laten nemen? Laat jouw LinkedIn uitbesteden bij Tools2Grow

E-mail marketing - Breng jouw doelgroep op de hoogte!

Door middel van E-mailmarketing kan jij in contact blijven met jouw doelgroep en kan jij hen op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen en trends binnen jouw markt. E-mailmarketing omvat het verzenden van gepersonaliseerde en relevante e-mails naar potentiële en bestaande klanten. Het is een directe manier om te communiceren en relevante informatie te delen met jouw doelgroep.

Het kan resulteren in het aantrekken van leads, het behouden van klanten, en het stimuleren van conversies door gerichte en gepersonaliseerde communicatie.

De ROI van inbound marketing - kom erachter

Het meten en het analyseren van de Return on Investment (ROI) van B2B-marketingactiviteiten is van groot belang voor bedrijven om de effectiviteit van de strategieën te beoordelen en de investeringen op een rendabele manier te beheren.

Het meten van de ROI geeft jouw B2B bedrijf inzicht in de daadwerkelijke waarde die wordt gecreëerd door de marketinginspanningen die jouw bedrijf uitvoert. Het stelt je in staat om te beoordelen of de investeringen in inbound marketingactiviteiten resulteren in meetbare voordelen, zoals leadgeneratie, conversies en klantretentie.

Zo meet jij de ROI van jouw B2B inbound marketing 

Er zijn verschillende dingen die jij kan doen om de ROI van jouw inbound B2B marketing activiteiten te meten. Dit hangt af van het soort marketing activiteit en de platformen die jij hiervoor inzet. 

Lead generatie en conversies 

Door de lead generatie en conversies te meten moet je het volgende doen. Meet het aantal leads dat wordt gegenereerd door inbound marketingactiviteiten en hoeveel daarvan daadwerkelijk converteert naar klanten. Dit biedt inzicht in de effectiviteit van jouw marketing activiteiten. 

Een goede ROI is afhankelijk van de kosten die jij met jouw B2B bedrijf maakt voor leadgeneratie en de uiteindelijke conversiewaarde. Een positieve ROI betekent dat de inkomsten de investeringen overtreffen. 

Monitoren van online prestaties 

Het is belangrijk dat wanneer jij de marketing activiteiten hebt geïmplementeerd deze te blijven monitoren en te analyseren welke prestaties je hierbij hebt gehaald. Gebruik webanalyse om het verkeer naar de website, de betrokkenheid van gebruikers en conversies te volgen. Het geeft een beeld van de effectiviteit van campagnes en kanalen.

Een goede ROI wordt bepaald door het vergelijken van de kosten van online-marketingactiviteiten met de behaalde resultaten. Het kan variëren per campagne en doelstellingen. 

Klanttevredenheid en retentie 

Als laatste is het een enorm belangrijke graadmeter om de klanttevredenheid te meten. Dit geeft inzicht in effectiviteit van jouw inbound B2B marketing. Tevreden klanten zijn waarschijnlijker herhaalklanten, wat bijdraagt aan de algehele ROI van jouw B2B organisatie.

Een positieve ROI in klanttevredenheid en retentie wordt weerspiegeld in herhaalaankopen, upselling en positieve mond-tot-mondreclame. Erg belangrijk dat jouw bedrijf hier van op de hoogte is.

De customer journey in combinatie met inbound B2B marketing

De customer journey in kaart brengen geeft jouw organisatie inzicht in het proces dat de klant doorloopt wanneer die een aankoop wil doen bij jouw B2B bedrijf. Hierbij gaat het om alle contactmomenten die jouw klanten hebben met jouw bedrijf. De customer journey kan worden onderverdeeld in 4, of meer, verschillende fases. Denk hierbij aan de awareness, consideration, decision en action fase. 

Binnen de inbound B2B marketing is de customer journey enorm belangrijk, dit helpt jouw bedrijf om beter inzicht te kijgen in het gedrag van de klant en de waarden van de klant. Op deze manier kom jij erachter wat voor jouw klant blangrijk is en in welke fase dit belangrijk is. Op deze manier kan jij waardevolle content bieden per fase van de customer journey. Door dat jouw bedrijf in de juiste fase van de customer journey de juiste informatie/ content biedt, creëert dit vertrouwen bij jouw doelgroep, hierdoor kan jouw bedrijf worden gepositioneerd als deskundig en betrouwbare partner. 

inbound b2b marketing

Awareness - Trek de aandacht van de doelgroep!

De awareness fase binnen de customer journey is de eerste stap die klanten doormaken. Hierbij gaat het er voor jouw bedrijf om dat jij de aandacht weet te trekken van de doelgroep en bewustwording creëert. In deze fase zijn de klanten mogelijk nog niet bewust dat zij een probleem hebben of weten nog niet welke oplossingen hier beschikbaar voor zijn. 

Er zijn verschillende marketing activiteiten die hierbij aansluiten. Hierbij zijn het vooral de marketing activiteiten die jouw doelgroep kunnen informeren. De volgende marketing activiteiten kunnen jouw bedrijf helpen in deze fase van de customer journey.

 • Content marketing: Content marketing is het bieden van relevante content voor de awareness fase van de customer journey. Hierbij gaat het om het informeren van de klanten door middel van blogs, foto’s of ander soort interessante content.
 • Social media: Social media is een platform waar jij deze relevante content op kan delen. Op deze manier kan jij jouw doelgroep informeren via de platformen waar zij het meest op actief zijn. 
 • Zoekmachine optimalisatie: Zoekmachine optimalisatie is het delen van content in de vorm van een blog of een ander soort stuk tekst op jouw website. Deze tekst is dan geoptimaliseerd op basis van zoekwoorden. 

Consideration - Deel relevante informatie 

In de consideration fase wordt jouw doelgroep zich bewust van de behoeften en gaat hierbij op zoek naar mogelijke oplossingen. Het doel hierbij is om relevante informatie te delen met de doelgroep om jouw doelgroep te informeren over de oplossing die jij met jouw bedrijf kan bieden. 

Er zijn verschillende marketing activiteiten die goed aansluiten bij deze fase van de customer journey. Bij deze marketing activiteiten staat het delen van diepgaandere content centraal. Op deze manier kan jij jouw doelgroep van relevante informatie voorzien. Soorten marketing activiteiten die hierbij interessant zijn, zijn de volgende. 

 • Diepgaandere content: Creëer gedetailleerde content zoals whitepapers, case studies en webinars die dieper ingaan op de specifieke voordelen en kenmerken van jouw product of dienst
 • Vergelijkende content: Bied content aan die jouw oplossingen vergelijkt met concurrenten, waarbij je de unieke waardepropositie benadrukt
 • Proefperiodes: Bied de mogelijkheid voor productdemonstraties of proefperiodes om de ervaring met jouw product of dienst concreet te maken voor potentiële klanten

Decision - Overtuig de doelgroep

In de decision fase heeft jouw doelgroep verschillende opties onderzocht en gaat in deze fase een keuze maken! Het doel bij deze fase is om jouw doelgroep te overtuigen dat jouw bedrijf de beste optie heeft voor het oplossen van het probleem van jouw potentiële klant. Dit kan worden gedaan door de voordelen van jouw product in deze fase toe te lichten. Welke voordelen ontvangt jouw doelgroep wanneer zij jouw producten of diensten afnemen? 

De marketing activiteiten die bij deze fase kunnen helpen zijn activiteiten zoals het delen van klant ervaringen of eerdere resultaten. Op deze manier ziet jouw doelgroep welk effect jouw product of dienst kan hebben.

 • Recensies: Recensies zijn enorm belangrijk voor een bedrijf en al helemaal in de decision fase. Zorg ervoor dat jij jouw recensies deelt met de doelgroep zodat zij de positieve voordelen van jouw bedrijf kunnen lezen. 
 • Aanbiedingen: Speciale aanbiedingen kunnen ervoor zorgen dat dit jouw potentiële klant net over de streep trekt om toch de aankoop te doen.  Op deze manier kan jij de besluitvorming van jouw klant bevorderen. 
 • Garanties: Benadruk garanties en servicevoorwaarden om de potentiële klant te verzekeren van de kwaliteit en ondersteuning.

Action - Zet de doelgroep aan tot actie 

In de Action-fase is de potentiële klant klaar om over te gaan tot actie en daadwerkelijk jouw product of dienst aan te schaffen. Het doel is om deze conversie soepel te laten verlopen.

Marketingactiviteiten die hierbij passen zijn activiteiten die het proces vermakelijken om een aankoop te doen. 

 • Call-to-action: Plaats duidelijke en overtuigende CTA's in al jouw marketingmateriaal om de doelgroep aan te moedigen tot actie over te gaan
 • Eenvoudige aankoopprocessen: Vereenvoudig het aankoopproces, zowel online als offline, om drempels tot aankoop te minimaliseren
 • Follow-up communicatie: Stuur bevestigingsmails, bedankpagina's en follow-upcommunicatie om de klant te waarderen en verdere betrokkenheid aan te moedigen

Zo implementeer jij inbound B2B marketing!

Ben jij enthousiast geworden over de inbound B2B marketing en wil jij die voor jouw B2B organisatie graag uitvoeren? Met een paar eenvoudige stappen kan jij dit binnen jouw organisatie implementeren. Als eerst is het belangrijk om jouw doelgroep in kaart te brengen en jouw doelgroep te begrijpen. Zoals in bovenstaande tekst verteld kan het helpen om  de customer journey in kaart te brengen, zodat jij weet wat belangrijke fases zijn en hoe je hierop kan inspelen. 

Stap 1 - Doelstellingen en doelgroep 

Door de doelgroep in kaart te brengen weet jij waar jouw potentiële klanten behoeften aan hebben. Het kan hierbij helpen om een buyer persona in kaart te brengen. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van de doelgroep en weet jij wat jouw klant belangrijk vindt en wat de eigenschappen zijn. 

De keuze van de doelgroep is nauw verbonden met het stellen van realistische doelen. Het begrip van de behoeften en kenmerken van de doelgroep stelt bedrijven in staat doelen te formuleren die haalbaar en relevant zijn voor de beoogde doelgroep. Het kan hierbij helpen om de doelstellingen SMART te formuleren. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Het is een raamwerk voor het opstellen van doelstellingen dat zorgt voor helderheid en haalbaarheid.

In combinatie stellen het kiezen van een specifieke doelgroep en het formuleren van SMART-doelstellingen bedrijven in staat om gerichte en meetbare resultaten te behalen met hun inbound marketinginspanningen. Het is een kritische eerste stap die de basis legt voor een effectieve strategie en succes op lange termijn voor jouw B2B bedrijf. 

Stap 2 - Ontwikkel een contentstrategie

De contentstrategie vormt de basis van jouw inbound B2B marketing. Dit zorgt voor een gestructureerde aanpak bij jouw marketing inspanningen. Deze strategie kan ervoor zorgen dat jij jouw doelstellingen kan behalen en goed kan inspelen op de wensen en behoeften van jouw doelgroep. Het is essentieel om te begrijpen wat de doelgroep zoekt en hoe de content waarde kan toevoegen aan hun ervaring.

Bij het ontwikkelen van een inbound B2B marketing content strategie is het belangrijk om rekening te houden met verschillende aspecten. Denk hierbij aan: 

 • Content doelstellingen 
 • Contenttypen 
 • De frequente 
 • De KPI’s 

Een goed ontwikkelde contentstrategie is van belang voor het succes van jouw inbound B2B marketing. Het zorgt voor een doordachte benadering van contentcreatie en distributie, waardoor de waarde voor de doelgroep wordt gemaximaliseerd en als uitgangspunt wordt genomen.

Stap 3 - Implementeer de contentstrategie en meet de resultaten 

Nu de contentstrategie is ontwikkeld, is het tijd om deze in de praktijk te brengen. Dit omvat het daadwerkelijk creëren en distribueren van content volgens het opgestelde plan. Tijdens en na de implementatie is het essentieel om de prestaties van de content te meten aan de hand van vooraf vastgestelde KPI's. Dit kan betrekking hebben op zaken als websiteverkeer, conversieratio's, engagement op sociale media, leadgeneratie en meer.

Op basis van de verzamelde gegevens moeten er aanpassingen worden gemaakt aan de contentstrategie indien nodig. Dit kan betrekking hebben op het optimaliseren van onderpresterende content, het aanpassen van distributiekanalen of het heroverwegen van de frequentie van publicaties.

Inbound B2B marketing - Tools2Grow laat jouw B2B bedrijf groeien!

Inbound B2B marketing is de marketing techniek om in te spelen op de specifieke wensen en behoeften van jouw doelgroep met de juiste content. Het gaat er hierbij om dat er een persoonlijke benadering wordt gehanteerd en de juiste informatie wordt gedeeld op het juiste moment in de customer journey. 

Vind jij inbound B2B marketing een interessante benadering voor jouw organisatie, maar weet jij niet goed hoe jij deze het beste kan implementeren? Tools2Grow helpt jou graag verder met de inbound B2B marketing. Neem contact op voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Effectieve content kan variëren van blogposts, whitepapers, en e-books tot webinars, podcasts, en video's. Belangrijk is dat de content relevant, informatief en waardevol is voor je doelgroep.

Inbound marketing is vaak een langetermijnstrategie. Het kan enkele maanden tot een jaar duren voordat je significante resultaten ziet, afhankelijk van je inspanningen en de markt.

Inbound marketing kan effectief zijn voor de meeste B2B-bedrijven, maar het succes hangt af van de kwaliteit van de content, de consistentie van de marketinginspanningen en de afstemming met de behoeften van de doelgroep.

Benieuwd naar onze ideeën voor jouw bedrijf?

Share this story: