Employer branding: Zo bouw je aan een sterk werkgeversmerk!

  • 10+ jaar online marketing ervaring
  • 9.6 als beoordeling door klanten
  • Meer dan 82 succesvolle projecten

Employer branding: Zo bouw je aan een sterk werkgeversmerk!

In de huidige, krappe arbeidsmarkt is employer branding belangrijker dan ooit. De concurrentie is in de meeste branches enorm, waardoor het aantrekken van talentvolle en gemotiveerde medewerkers een grote uitdaging is. Je kan als werkgever dan ook maar beter zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor potentiële nieuwe werknemers. Maar wat is daar precies voor nodig? In deze blog duiken we in de wereld van Employer Branding en vertellen we jou hoe jij het het beste toe kan passen.

 

Wat is employer branding?

Laten we eerst eens kijken naar wat employer branding nou precies is. Employer branding is het proces waarin een bedrijf zichzelf presenteert als een aantrekkelijke werkgever. Het omvat alles wat te maken heeft met het ontwikkelen van een positief imago als werkgever. Zo is een bedrijf aantrekkelijker voor potentiële nieuwe medewerkers.

Waarom is het belangrijk?

Tegenwoordig is Employer branding belangrijker dan ooit. De krapte in de arbeidsmarkt zorgt er namelijk voor dat de goede werknemers niet meer voor het oprapen liggen. Een talentvolle medewerker heeft opties genoeg, waardoor er meer nodig is dan alleen een vacature of een mooi salaris wanneer je hem of haar aan je team toe wil voegen. Buiten het aantrekken van nieuw talent, zijn er nog een aantal andere redenen waarom employer branding steeds belangrijker wordt. Zo helpt een sterk werkgeversmerk niet alleen met mensen aantrekken, maar ook met mensen houden. Het creëert namelijk een gevoel van betrokkenheid bij het bedrijf, waardoor werknemers er trots op zijn dat zij bij het bedrijf horen. Hierdoor zullen zij minder snel iets anders gaan zoeken. Tot slot verbetert het ook de algehele merkreputatie van een bedrijf. Het bekend staan als ontzettende goede werkgever roept namelijk positieve associaties op, ook over de aangeboden diensten of producten. Mooi meegenomen toch?

Hoe bouw je een sterk werkgeversmerk op?

Zoals je hierboven gelezen hebt, zijn er meer dan genoeg redenen om een sterke employer branding neer te zetten. Maar hoe pak je dat nou aan? Laten we eens stap voor stap kijken naar hoe je een sterk werkgeversmerk op zet. 

Bepaal je doelgroep

Allereerst is het goed om je doelgroep te bepalen en te kijken waar hun behoeftes liggen. Je doelgroep bestaat natuurlijk uit de potentiële nieuwe werknemers, maar het is slim om dit iets meer te specificeren. Om er echt achter te kunnen komen wat je doelgroep is, kun je het beste zowel een intern als een extern doelgroeponderzoek uitvoeren.

Met een intern doelgroeponderzoek ga je na hoe je als werkgever onder je werknemers bekend staat. Vraag hiervoor middels een enquête, groepssessie of individuele gesprekken naar de volgende dingen:

  • Hoe zien werknemers jouw organisatie?
  • Wat vinden zij positieve en negatieve kanten van jouw bedrijf?
  • Zijn ze tevreden? en waarom wel of waarom niet?
  • Welke wensen en behoeften hebben ze?
  • Zijn er nog frustraties?
  • Wat maakt jouw bedrijf uniek om er te werken?
  • Hoe worden de arbeidsvoorwaarden ervaren?

Daarnaast kun je ook een extern doelgroeponderzoek doen. Hierin ga je na wat voor jou perfecte potentiële nieuwe werknemers zijn. Wat maakt hen bijvoorbeeld enthousiast om bij jouw bedrijf te werken? Wat zijn hun passies, drijfveren, wensen en doelen? Pas als je dit goed voor ogen hebt kun je ze gericht gaan benaderen. Om hierachter te kunnen komen, kun je een zogeheten ‘candidate persona’ opstellen. Dit houdt in dat je een profiel opstelt van de voor jou perfecte kandidaat. Kijk hierbij bijvoorbeeld naar de volgende punten:

  • Demografische gegevens
  • Opleidingsniveau en/of aantal jaren werkervaring
  • Karaktereigenschappen
  • Vaardigheden en competenties

Hoe specifieker je dit maakt, hoe beter je je wervingscommunicatie af kan stemmen om deze persoon te vinden. 

Wat maakt jouw bedrijf uniek/identiteit

Nu je weet wat je doelgroep is en op wie je je wil richten, is het natuurlijk ook nog belangrijk om goed te weten wat je deze persoon precies wil vertellen. Hiervoor is het essentieel om een duidelijke bedrijfsidentiteit te hebben. Zo kun je gemakkelijk uitstralen waar jullie als bedrijf voor staan en wat jullie belangrijk vinden. Een potentiële kandidaat kan zich hierdoor wellicht al snel met het bedrijf identificeren indien bepaalde waardes overeenkomen. Dat kan een belangrijk punt zijn in of de werknemer graag bij jou wil komen werken. Zeker goed om even tijd in te steken dus!

Om de identiteit van jouw bedrijf te kunnen bepalen, dien je na te gaan wat jouw organisatie uniek maakt, waar je voor staat en wat het ‘waarom’ van jouw bedrijf is. Weet je niet goed wat dit voor jou is? Laat je dan helpen met ‘De Golden Circle van Sinek’. Deze techniek helpt jou met erachter komen wat jouw bedrijfsidentiteit is. 

Golden circle

Binnenhalen dat toptalent!

Tot slot staat je nog maar een ding te doen en dat is je doelgroep ook daadwerkelijk bereiken. Bepaal welke kanalen je hiervoor in wil zetten. Een goede tip is om een werken bij website op te zetten. Hierop kun je je werkgeversmerk goed neerzetten en direct communiceren naar je doelgroep. Wedden dan de sollicitaties snel zullen binnenstromen? 

Hulp nodig bij jouw employer branding? Neem snel contact met ons op!

Benieuwd naar onze ideeën voor jouw bedrijf?

Share this story: