Downselling

  • 10+ jaar online marketing ervaring
  • 9.6 als beoordeling door klanten
  • Meer dan 250 succesvolle projecten

Downselling

Downselling is een verkooptechniek waarbij een verkoper de klant probeert te overtuigen om een goedkoper product of dienst te kopen, in plaats van het oorspronkelijke product of de oorspronkelijke dienst die de klant eigenlijk wil kopen.  Dit wordt gedaan vanwege een aantal redenen. Denk aan het beperken van  de financiële belasting voor de klant,  het aanbieden van een product dat beter bij de behoeften van de klant past, of het helpen van de klant om een weloverwogen beslissing te maken.

Het doel  van downselling is om de klant tevreden te stellen en tegelijkertijd de verkoop te behouden. Dit kan een uitdaging zijn,  omdat de verkoper moet zorgen dat de klant zich niet tekortgedaan voelt door het goedkopere product of de goedkopere dienst.  Daarom is het van belang dat de verkoper duidelijk communiceert waarom het goedkopere product of de goedkopere dienst beter bij de behoeften van de klant past.

Een effectieve manier  om downselling toe te passe,  is door de klant te laten zien dat het goedkopere product of de goedkopere dienst meer waarde heeft dan het oorspronkelijke product of de goedkopere dienst. Dit kan door  bijvoorbeeld de klant te laten inzien dat het goedkopere product of de goedkopere dienst beter aansluit bij de behoeften van de klant. Ook kan  het door te benadrukken dat het goedkopere product of de goedkopere dienst een betere kwaliteit of een langere levensduur  heeft.

In marketing termen wordt dit weleens gedaan met SEO uitbesteden en SEA uitbesteden. De ene zal net iets beter aansluiten bij de behoeften van de klant dan de andere. 

Een andere belangrijke factor voor downselling is om de klant te laten voelen dat hij of zij in control is.  Dit kan door te  vragen naar de voorkeuren van  de klant en door opties te bieden die beter bij die voorkeuren passen. Het is ook belangrijk om te laten zien dat de verkoper het belang van de klant vooropstelt en dat de verkoper bereid is om te helpen bij het maken van een goede beslissing. Door de klant op deze manier te benaderen, kan downselling een effectieve manier zijn om de verkoop  te behouden en de klant tevreden te stellen.

Benieuwd naar onze ideeën voor jouw bedrijf?